Thursday, July 3, 2014

the end of another chapter.

macam tipu je rasa sekajap sangat 2 tahun aku habiskan. 2 tahun melalui hidup yang mencabar sebagai houseman di hospital ke 2 tersibuk di Malaysia. tempat jatuh bangkit aku HTAR tersayang. muehehehe.

life is good now. im in comfort zone. alhamdulillah kerja pun rasa seronok, keluarga pun makin membesar dan akan bertambah tak lama lagi, hati pun selalu tenang. tapi semua ni tak datang bergolek. kalau nak diingatkan balik kenangan2 lalu sepanjang tempoh housemanship memang aku boleh gila.

posting pertama aku, department perubatan (medical). hari2 yang paling aku tak boleh lupakan. aku la yang paling lembab. aku yang paling blur. aku yang paling tak tau buat procedure ape2. aku yang paling selalu kena tengking dengan specialist. setiap hari aku bangun tidur dengan hati tak rela. motivasi hampir 0. dalam kepala asek terfikir "harini nak kena marah sebab ape pulak ye..". punch in je terus berlari sana sini tak henti2 saaaampai la 11 malam. kerja pun tak efisien lagi so semua jadi lambat dan tak teratur. maka makin lambat la aku balik. aku kena tagging untuk 4 minggu dek kerana ke-blur-an aku (plus satu insiden yang bukan salah aku tapi aku dituduh. demmit malas nak ingat)

kalau kerja malam pulak lagi la berat azabnya. satu wad medical masa tu hanya ada satu houseman. 72 patients nak dijaga. at least 18 admissions per night akan di clerk sorang2. bukan macam sesetangah hospital darah semua ED dah amekkan. kat sini darah semua kena amek sendiri masa admissions. tu belum masuk coming morning bloood yang berbakul bakul tu. tambah lagi kalau ade patients nak collapse la (CPR kompom kompom satu malam ade at least 2 orang), ade allergy reactions la, ade patients branulla bunked la, ade patients sesak napas la, sakit dada la. semua kita yang attend. tapi alhamdulillah walaupon aku ni tak la pandai sangat tapi Allah tolong aku. mana2 department aku pergi mesti staf nurse semua baik dengan aku. mudah sangat2 kalau bekerja. bila aku sorang2 tekapai2 dalam wad tu staf nurse akan bantu ape yang diorang mampu. at least beban kerja tu terasa kurang.

aku hilang 10.2kg dalam tempoh 4 bulan aku kat medical. semua orang perasan aku nampak anorexic dan cachexic. haha. mana taknye kalau dah setiap hari makan sebungkus roti sama air kotak vico saje. makan nasik hanye pukul 10 malam bila dah sampai rumah itu pn dah tak lalu sebab letih sangat.

dalam tengah2 aku tension kerja macam tu, Allah kurniakan aku pembakar semangat dan motivasi. Uwais Hawariy lahir ke dunia. dia la permata hati aku dan isteri. pemberi dorongan untuk aku terus berkerja bersungguh2. secara mendadak aku rasa berbeza. aku pergi kerja dengan lebih tenang. dan ade motivasi untuk aku cari jalan untuk cepat2 buat kerja dengan lebih efisien supaya aku boleh balik on time untuk berjumpa anak tecinta. alhamdulillah final posting exam pon aku passed dengan mudah.

the rest of the housemanship postings were easier. O+G macam pening sket sebab banyak sangat dramanya tapi puas hati sebab everything depends on our skills. surgical sekadar berlalu pergi begitu sahaja haha. paeds pun ok tapi heavy sangat peraturan dan protocolnya but i think i did well. ortho pulak is the best la. nothing can beat ortho. Ops i had were superb thanks to my dearest MOs (especially Dr Nani, Dr Faizal) in that department who gave me chances to do this and that.

and the last one was the emergency department. how do i say. this department is unique. its multi-discipline. semua ade dalam tu and very chaotic. in fever center alone we can see 200 patients per day. apetah lagi green zone dan yellow zone, lagi la teruk berganda2. bayangkan la sebulan ED HTAR received 17,000 patients. one way street tak boleh reject cases macam certain hospitals. but i had fun working in ED. people were nice to me. specialists and MOs memang best. I was the houseman leader in the department and that gave me more reason to be more positive and proactive working day in and day out. walaupon banyak sangat medical cases (which i dont really like) tapi aku rasa tak kisah kalau dapat kerja kat ED satu hari nanti.

esok bermula la episod baru lagi dalam hidup aku sebagai MO. bersedia? kompom la ade rasa takut. tapi latihan sepanjang 2 tahun kat htar ni buatkan aku kental. keras. batu. takde berperasaan. eheh.

aku akan float kat HTAR for another 2 months while awaiting my second child to be born before i go to Pahang in early september. takut pulak memikirkan hospital/KK mana akan aku dicampak kelak. aku tau kehidupan akan jadi mencabar. harapnya ape yang aku belajar selama 2 tahun ni jadi bekal yang mencukupi la at least untuk aku survive dan jadi safe doctor.

bye for now :)

p/s: korang yang baru start housemanship, selamat berkerja dan jangan cepat gila ok. aku selalu troll korang kat fesbuk bila korang hyped sangat dapat surat kerja KKM segala tapi i did that for a reason. aku taknak korang terlampau happy sebab korang belum nampak apa yang korang akan nampak kelak. cheers!

6 comments:

Haru said...

Lama sangat x update sampai pos baru pun xde orang perasan ke? Haha.

All d best bawarouq. Saya harap bila saya kerja nanti saya survive dengan cemerlang juga. Harap bawarouq teruskan memberi nasihat dan pedomen kepada kami junior ciput terhegeh2 sekadar menghirup debu tinggalan jejak kalian para senior yg superb adeh pehal bahasa aku ni.

Muhammad Warouq bin Qamar said...

hai tiqah! aah lame sangat la tak update sampai dah takde readers dah sekarang haha. thanks sangat2 sebab sudi singgah sini. asal ade post baru je mesti ko yang tiba dlu. terharu sangat T__T

pedoman tu takde la. sekadar memberi semangat kat korang bahawasanya kalau aku boleh means everybody else oso cannnn.

Ndea Anuar said...

Wahh...dah jadi MO... tahniah2...! maka usia kat biodata tu boleh la kasi up yer....sejajar dengan peredaran zaman.

=p

Muhammad Warouq bin Qamar said...

haha. bar kat tepi tu memang tak berupdate dari dlu. masih medical student. hehe

IBU PUSPITA said...

Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI












Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

Muhammad Nazrul Syazwan Kamarul Ariffin,

Kasrel Einy School.