Sunday, June 12, 2011

syarat-syarat wajib suami pilihan ku. ciri-ciri spesis suami yang disukai.

semalam gua sembang sama sorang junior medic yang pakar dalam urusan mu'amalah. dia ni selalu jadi orang tengah antara budak medic dan ustat-ustat. mahupun antara budak laki sama budak perompuan. kisah taqdim-taqdim dan meminang paling top. gua suka kadang dia bukak topik macam ni sambil minum-minum. itu malam lepas stadi sama-sama kitorang sembang sambil makan fries.

dia kasitau gua satu kisah. ada sorang budak medic laki nak try memetik bunga di taman medic akhrawat. "ohh..aisehmen.." belum apa-apa lagi gua dah dengus perlahan. dalam hati gua dah tau ni mesti sad ending story. dia sambung cerita yang budak laki ni sudah berkenan sama sorang akhrawat ni. dah spy lama dah. tingkah laku elok, manis rupanya, sopan santun. lalu nekad bertanyakan terus kepada empunya badan. gentleman. tapi empunya badan mintak tempoh mau pikir dulu. ni standard procedure lu orang jangan tak tau. si budak laki ni rasa lega la dah sampaikan hasrat dan menunggu apakah jawapan. tak lama lepas tu si akhrawat kasi jawapan. akhrawat tu tak boleh terima budak laki tersebut di atas nasihat akak-akak usrah kerana mereka ni berlainan jemaah.


.... ...... .. ... . ... (gua kebil-kebil berenti kunyah)


takjub gua. serius gua takjub gila bahabi dengan kisah ni. MACAM LA AGAMA LAIN-LAIN.

38 comments:

na_neen said...

Oh sukanya entry ni. Ayat last tu paling best!

Effy Saiful said...

Ahaha, of course la! Haram tu Warouq lain2 jemaah! Lain agama pun kadang2 ada ulamak kata boleh, kalau muslim-ahli kitab.

Tapi kalau lain jemaah sorry la, takde khilaf. Memang haram.

Muhammad Warouq bin Qamar said...

tq naneng! budak2 cairo ni memang spesis pelik ramai sangat. aku tak tahan nak tulis kadang. keh keh..

effy, itu la pasal. aku baru je tau benda ni haram. aku ingatkan syarat nak kawin kena Islam je. rupanya jemaah pun kena sama. aku kena stadi asas fardu ain semula la macamni.

aiyqosim said...

Antum tak faham...


:P

tong ni jaa said...

ala tu sume alasan kot, sbb akhrawat tu dah tangkap leeh dgn ikhwal lain pulak,so ayat cover yg paling sopan adalah seperti itu..supaye laki tu tak rase yg die tu tak hensem..

Amermeftah said...

camana kalo org tu tak berjemaah mcm aku, sodom je

Cik Mas said...

jujur cakap aku paling suka komen orang yang keenam ni. ni mmg sarkatisme yg paling tak terperi! HAHAH *aku gelak sungguh2 smpai skrg*

Learner said...

Haih. Tanya akak jemaah tak salah.

Tapi kenapa akak jemaah tu pulak yang macam wali dia?

Aku tak tau la pulak kot2 pompuan dah boleh jadi wali.

Jangan sangka buruk OK. Ni short case, xde full history. Diagnosis mungkin salah ataupun akan disalahkan.

MHH said...

akhrawat tu jemaah ape waruk?

Dari Abu Hurairah radliyallahu ‘anhu dari Nabi Shallallahu ‘Alaihi Wa Sallam, beliau bersabda : “Perempuan itu dinikahi karena empat perkara, karena hartanya, keturunannya, kecantikannya, dan karena agamanya, lalu pilihlah perempuan yang beragama niscaya kamu bahagia.” (Muttafaqun ‘Alaihi)
...Nabi s.a.w takde pun cakap 'same jemaah'...knape nk pandai2 tambah 'sama jemaah' dlm ciri2 tu?

ke al-quran dan as-sunnah dah tak relevant dah mase kini?

apekah kitab jemaah lebih agung dan mulia?
[aku tanye je ni]

Muhammad Warouq bin Qamar said...

iwan, sebab tu aku kata budak kat mesir ni macam-macam spesis ada. dalam banyak-banyak spesis, spesis pak turut akak usrah paling aku geram. dari kita 1st year sampai sekarang selalu dengar cerita macam ni ye dak? dah lali kadang-kadang.

Muhammad Warouq bin Qamar said...

apis. aku rasa borang 2A dengan borang 2C bahagian nikah kahwin JAIS kena diupdate macam ni:

nama:
I/C:
pekerjaan:
nombor kad perakuan islam:
jemaah:

whatthefish said...

nice one!kesian la kekadang tgk ppuan tuh.but hey,looking at the better side,budak laki tu at least tau la..dia tak kawin dgn ppuan anencephalus(suketi aku je,aku nak kata takde otak sbnrnya).

of course,if aku,sejemaah tuh satu keperluan.tp bukanla kewajipan.plus,Rasulullah sndiri ada sebut--Jika datang seorang lelaki,yg kau redhai agamanya,terima la pinangannya...ila akhir..aku tak ingt,tp,lebey kurang cmtu la mafhumnye.

rite?ke kalu aku salah,sila la betulkan.kalu ye pon,nak ikut arahan jemaah,pandai2 la hidup dik oi!!jgn terima arahan bulat2.fikirkan dlu,n try reasoning dgn ketua.bukan ketua tuh tak nampak ape yg berlaku.

Anonymous said...

Ak tak paham langsung psl jemaah ni...korang maksudkn ahli sunnah waljamaah/shi'ah/wahabi?
Ataupn stakat geng usrah lain2 je?

Sorrow said...

Saya masih ingat pesan Syeikh saya iaitu baju yang saya pakai ialah Islam dan jangan sesekali menanggalkannya. Manakala gerakan atau jamaah yang kamu sertai baik jamaah Ikhwan Muslimun, Salafi, dan lain-lain (termasuk PAS, JIM, ABIM, IKRAM, HALUAN, ISMA, UMNO) hanyalah seperti sebuah KASUT yang kamu PAKAI untuk BERGERAK dan BERJALAN dan apabila sudah buruk atau rosak maka kamu boleh menukarkannya dengan yang baru !

via ust.emran...

caHayA pembUkaAn haTikU said...

berlainan jemaah?? warouk aku x faham la.. sebab dorg lain haluan usrah ker per?? yg si awek comel usrah Pas, si laki hensem usrah JIM.. gitu ea??

Anonymous said...

fatihah, ha boleh kata betul la tekaan ko tu. cumanya kat mesir ni lagi banyak nak mampus haluan jemaahnya: pas, isma, jim, haluan, ikram, abim, konsis. aku tak tuduh semua tapi kebanyakan yang aku kenal bergaduh2, berbalah, berjidal tak habis2. nak bersatu jauh sekali. tu pasal ajak kawen pun tolak sebab lain fikrah, lain jemaah.

tapi still ada la jugak yang aku kenal walaupon dia berjemaah tapi berfikiran terbuka dan cool.

MNSKAOAB

Eng Einy said...

adoila, stuck kejap kepalaotak gua baca entry ni.

tp kesian la kalau betul2 alasan perempuan tu rejek lelaki sebab jemaah..ini menjadi fitnah kpd agama islam itu sendiri..malas nk explain tp paham2 je lah kan..

at least kalau nak rejek pon cover2 la sikit, bg alasan tak terbuka hati utk lelaki tu ke, tak bersedia ke..apa ke..jgn bg alasan bodoh sebab jemaah, tu gua x bole terima

fathiyyah said...
This comment has been removed by the author.
Farid Nazmi said...

argh.....kenapa aku terbaca cerita ni.

Muhammad Warouq bin Qamar said...

pasal tolak menolak ni tak apa la kalau dah hati taknak tu apa boleh buat kan? tapi tak payah la sampai consult akak usrah dan bertekad terima nasihat dengan alasan jemaah.

semoga Allah kembang biakkan islam dalam keadaan 1 Islam. tak ada banyak2.

HafizAdam said...

da lame bace baru nk komen, sebab teringat satu benda.

ade ustat kate kalu nk sekat akhawat jemaah lain drpd terus aktif, kawen ngan diorang. sbb suami lagi berkuasa >:)

agaknya ni kot penyebab lain jemaah takleh kawen? ;)

Anonymous said...

bagi aku la masalah utama adalah ketotokan dan ketaksuban adalah punca. ketotokan menutup pintu hati serapat-rapatnya.

Anonymous said...

untunglah ada orang taqdim ~ :p

sedap2 jek menolak..

tapi aku rasa betullah,kalau tak silap aku dlm buku psi atau pqs time zaman sekolah dulu,ade cakap pasal cari satu fikrah ke pebenda ntah.

ckp psl jemaah kat mesir ni,naek muak aku.lpas satu,muncul plak yang baru.pastu gado2 pasai nak tarik org.muak muak muak..

Muhammad Warouq bin Qamar said...

sama la kita. aku dah 6 tahun tengok melayu kat mesir berpuak dan berpecah sebab jemaah. tak larat nak muak dah.

seha-fas-ya- said...

wow..okay,ak cube pahamkan situasi ni...btw,takkan pasal tu tak boleh kawen kot??hmm,ak tak paham la.

Abul Akmal Arif Bin Anuar said...

kalau join kata berpecah-pecah
kalau tak join kata buat pecahan baru
kahkahkah
baik aku beri makan burung merpati
ahaha

Muhammad Warouq bin Qamar said...

seha, ko memang takkan faham sebab situasi macam ni unik. kat mesir je boleh dapat. oh, kecikkan sikit skop: melayu mesir. jangan kata ngko, aku pon tak faham.

abul, tak payah pikir sangat la. jom la bagi makan burung merpati.

Anonymous said...

kedua dua student tu org m'sia ke org sana warouq?aku tak de la pandai sngt bab2 agama nie,tp bg aku la tindakan kakak usrah dia tu mcm memecah belah umat islam,jemaah lain tapi masih dlm agama yg sama,aku ada je dgr perkahwinan antara 2 mazhab,tak ada masalah pun,ini setakat lain jemaah tak kan x bleh kot-zaim

Anonymous said...

masalah tak sama jemaah nie bukan kt mesir je tau,kt m'sia pun dh lama wujud,klu kt ipta if ada program yg dipimpim oleh jemaah A,maka jemaah B,C dan seterusnya akan pesan kt adik2 usrah dia jgn join,nie lg parah,tp aku bantai ja,tak ade nye aku nk layan jemaah2 nie,klu aku rasa program tu ada kebaikan aku join,klu malas aku tido,bosan aku melayan org mcm tu-zaim

Anonymous said...

klu pompuan tu org mesir,tak dpt la aku nk kata apa,tp klu org m'sia pelik jg aku rasa,boh penampar doblas kali baru ok kot-zaim

Muhammad Warouq bin Qamar said...

zaim, pemikiran ko memang bagus. cerita ni belaku kat mesir. aku dengar jugak yang kisah jemaah ni teruk jugak kat ipta malaysia. memang gejala hasut menghasut, pancing junior, menidakkan jemaah lain, taasub dll ni dah jadi problem besar kat msia & mesir. perpecahan makin banyak ada la aku tengok saban tahun. dulu time aku datang masa 1st year ada la 2,3 jemaah. sekarang dah makin banyak dan makin la berpecah-pecah. manjang gadoh je kalau aku tengok kat fesbuk tu. aku tak cakap mana2 jemaah. aku cakap sama rata.

papepon tq sebab komen. nice thoughts.

Anonymous said...

xbleh blah la...

Muhammad Warouq bin Qamar said...

memang tak boleh blah langsung.

kucingputih said...

just a personal opinion berdasarkan ilmu yang masih ciput - i suppose semua jemaah juga sama tujuannya dan semuanya kerana Allah. dan tidakkah setiap muslim tujuan hidupnya sama. dan musuh kita, kafir laknatullah. cara hidup/gaya hidup, ada panduan al-Quran dan sunnah Rasulullah saw. fikrah yang bagaimanakah sehingga boleh terpisah kepada jemaah2? sedangkan muhajirin dan ansar juga bisa bersatu.
honestly, the first thing that crossed my mind when i read this was cerita zaman arab jahiliyyah dengan semangat assabiah. no offense to mana2 pihak. i know some of the jemaah or maybe all put emphasis on eliminating jahiliyyah dalam diri etc but what is this with different jemaah have different fikrah and cannot work together and stuff..? at the end of the day, we are all muslim brothers and sisters kan, why la terpisah pisah :)

Muhammad Warouq bin Qamar said...

kucingputihm i may not know who u r but, u sir, are brilliant. i got the same opinion as mine. we are brothers, they said. we should be united, they said. but in the end we will still be separated to the extend that one can't simply marry another one if they are not in the same boat. macam agama lain-lain, macam fekahnya dan tauhidnya lain-lain.

for me, i call them BODOH. no doubt.

Anonymous said...

But if you find yourself going off on long tangents about personal matters, it's time to get back on track. There is a way to show personality while keeping things professional. A good rule of thumb is: if you wouldn't say it in an email to a client, it shouldn't go up on your company's blog.

[url=http://cheapjordans2013.humorme.info/]jordan shoes[/url]

You will start to see what your visitors and customers respond to and tailor your efforts to give them what they want.

[url=http://cheapnfljerseys168.social-networking.me/]wholesale nfl jerseys[/url]

Anonymous said...

xrjon [url=http://www.beatsheadphonesuksale.co.uk]dr dre beats[/url] oxzunoax http://www.beatsheadphonesuksale.co.uk gerkxthmo yttqzw [url=http://www.cheapbeatsukheadphonesale.co.uk]beats by dre[/url] dkfjfkqyhttp://www.cheapbeatsukheadphonesale.co.uk hujhhpcty hazgfk [url=http://www.cheapbeatsbydreuksales.co.uk]beats by dre[/url] mxoycuul http://www.cheapbeatsbydreuksales.co.uk ytjnfcpkc txbjpx [url=http://www.cheapbeatsbydresaleuk.co.uk]dr dre beats[/url] mkhnfrqp http://www.cheapbeatsbydresaleuk.co.uk mbfbpodsu xtmyto [url=http://www.cheap-beatsbydreuk.co.uk]beats by dre[/url] mgwljoju http://www.cheap-beatsbydreuk.co.uk aioegawiq pzqior [url=http://www.beatsbydrdreukonsale.co.uk]dr dre beats[/url] ycsxcwmc http://www.beatsbydrdreukonsale.co.uk phdeumnxf q

Anonymous said...

onwdi [url=http://www.beatsbydresolosales.com]dr dre beats[/url] wifgvuvi http://www.beatsbydresolosales.comtoczxtobd rtuayo [url=http://www.beatsbydrdrestudiosales.com]dr dre beats[/url] alydggvmhttp://www.beatsbydrdrestudiosales.com ebkfxgjra ciyvqm [url=http://www.drdrebeatsheadphonesonline.com]cheap beats by dre[/url] lecbjdfq http://www.drdrebeatsheadphonesonline.com lgdhxekgn nkvrtv [url=http://www.drdrebeatsheadphonesforcheapsale.com]beats by dre[/url] vpvjbjtr http://www.drdrebeatsheadphonesforcheapsale.com jphrszrmr oxaqzp [url=http://www.drdrebeatsheadphones-cheap.com]beats by dre[/url] opoqzjkt http://www.drdrebeatsheadphones-cheap.com pjshrwsmj ltcybt [url=http://www.drdrebeatsproheadphonessale.com]beats by dre[/url] oyfxjxcm http://www.drdrebeatsproheadphonessale.com zwvietauc x

Muhammad Nazrul Syazwan Kamarul Ariffin,

Kasrel Einy School.