Tuesday, September 13, 2011

Kahwin lah aku akhirnya.


alhamdulillah semuanya dah dalam final preparations. persiapan yang sekadarnya dah pun disetelkan.semua orang dalam rumah rasa lelahnya. gua pun penat sangat-sangat. siapa cakap kawen tu mudah meh gua tepuk muka.

dari segi persiapan sebenarnya dah bermula sejak dua-dua family setuju untuk kahwinkan kami dalam sekitar bulan disember lepas lagi. sebelum tu gua takde idea langsung yang gua akan kawen time gua masih student. walaupun tiapkali jumpa orang akan kena soal "ngko bila lagi..?" aku tetap jawab "kalau ada rezeki ada la.. tak tau la bila". tapi alhamdulillah tiba-tiba pintu hati mak mertua rezeki gua dibuka pelan-pelan. khabar berita dari Malaysia memang buat gua happy gila masa tu. dah terasa la masa depan tu jelas sikit kalau tak manjang je kabur takde hala tuju.

Sejak tu gua hari-hari telepon mak we gua kat Malaysia sembang pasal persiapan yang bakal family gua buat. Macam-macam kami cadangkan. Berangan sampai ke langit lapisan ke 3. Mak gua tanya nak warna tema apa, nak pelamin macamana, nak kasi hantaran apa, nak kasi duit hantaran berapa. Semuanya sekadar dalam telepon. Gua agak terkilan la jugak sebab tak dapat sama-sama nak buat persiapan. Mak gua pesan gua stadi je kat Mesir diam-diam. Balik bulan 8 sok kawen je. Gua tak sedap la itu macam. Tapi nak buat macamana memandangkan kelas berderet sampai bulan 7. Walau macam mana pun gua tetap hati berbunga. Hari-hari tidur sengih je sambil lempang bantal.

Masa tu gua pun tak ada bagi tau siapa-siapa. Melainkan beberapa member yang gua rasa gua perlu bagitau untuk amek pandangan dan nasihat. Ada la beberapa member yang gua jumpa diam-diam dan gua tanya pasal hukum-hukum simple, tanya pendapat dia pasal keputusan gua ni, pasal tips what to do dan lain-lain. gua ingat yang first sekali gua kasi tau adelah Akmalhakim sebab dia ni memang pemegang besar rahsia gua. em.. Alhamdulillah semua member kasi respon positif dan gua makin yakin mau teruskan. Untuk member-member yang gua kasitau lambat tu gua mintak maaf ok. Bukan saje taknak bagitau tapi gua tak suka pressure dari masyarakat keliling. Tak baik untuk stadi gua. Ekeke.. lagipun awal sangat lagi masa tu.

Nak disedapkan cerita, Mesir huru hara kejap area bulan 1 sampai bulan 2 tu. Alhamdulillah Allah kasi gua chance balik Malaysia sebulan. Gua guna masa tu cukup-cukup untuk persiapan kawen. Gua tempah baju pengantin, pelamin, pakej khemah, makanan, photographer, kad jemputan, tempat honeymoon dan lelain masa tu. Pantang dengar ada pameran pengantin area Selangor mesti gua sama cik Tunang akan pergi. Tak rugi beb. Masa pameran tu la lu orang yang nak kawen akan dapat macam-macam benda murah. Offer yang best-best dan pakej yang sedap-sedap ada. Lagi pulak bila pergi pameran pengantin bakal-bakal pengantin ni akan dapat feel nak kawen tu berganda. Keh keh..ha, tak lupa jugak urusan boring kawen pun gua slow-slow buat. Isi borang 2A, kumpul dokumen-dokumen apa yang patut dan siap-siapkan supaya gua tak tekejar-kejar sok bila dah balik summer.

So bila sampai bulan 3, gua kena balik Mesir semula. Kelas dah mula masa tu. Gua balik steady je. Muka keras dan gua berazam tak nak piker sangat hal kawen sebab komitmen gua pada stadi lebih teratas. Cuma sekali-sekali bila gua rasa miang dan otak ni nak berangan je gua cepat-cepat cari member yang boleh gua jadi tempat tadah telinga. Biasanya Haikal (housemate gua) la jadi mangsa. Kesian haikal. Ehehe.. banyak pahala dia akibat melayan pot-pet gua. Dia pun banyak support gua secara moral dan kasi pandangan. Gua cukop terharu.

So begitu je la masa berlalu. Hari demi hari. Sebulan demi sebulan. Walaupun gua nampak steady tapi dalam kepala hari-hari gua pangkah kalender. Gua mengira hari. Tahun ni memang tahun yang gua rasa paling panjang. Slow je time berjalan. Bulan terakhir gua kat Mesir sebelum balik summer paling seksa sebab gua ada 6 exams dalam masa sebulan. Bagai nak bekecai kepala hotak. 2 end round medicine, 1 final round medicine, 1 OSCE surgery, 1 MCQ surgery, dan exam dermatology. Akhirnya sampai la hari terakhir gua exam pada 30 Julai. Berjaya tak berjaya gua lupakan kejap soal kawen dan tahan keinginan nak balik Malaysia tu sampai la hari gua abes exam 30 Julai tu baru la gua start terpiker pasal tiket flight gua letak kat mana ntah, beg baju gua baru turun dari atas almari, barang baru nak beli, beg baru nak pack. Padahal 31 hari bulan tu flight gua. Syukur sangat gua berjaya handle jiwa raga gua dari melalut ke lautan angan-angan. Lul.

Maka dari 1 Ogos (puasa hari pertama) sampai la sekarang gua sama-sama dengan family gua dan cik Tunang setelkan semua benda secara laju dan agak gesa-gesa. Benda pertama sekali gua uruskan adelah soal barang hantaran. Gua sama cik Tunang beli kebanyakannya kat KL sebab mudah carik sale. Lagi-lagi time nak raya sale memang kadang 70% sana-sini buat gua senyum. Untuk tak membuang banyak masa lagipun cik Tunang bizi dengan sekolah dia so kami selesaikan hal membeli barang hantaran dalam 1 hari je. Duit simpanan keluar macam air woo. Tapi puas hati. Banyak barang yang gua nak dan dia nak kitorang dapat. Ehehe.

Next, hal borang kawen. Seriously gua cakap urusan permohonan kahwin amatlah leceh. Gua kurang gemar sikit. Gua kena buat HIV test dulu (Alhamdulillah negative ye dak?) kemudian borang 2A (borang lelaki) perlu diisi dan disertakan dengan dokumen sokongan serta 2 orang saksi perlu dibawak jumpa pegawai pendaftar nikah area tempat mastautin gua (hicom, shah alam la case gua) untuk dapatkan tandatangan sokongan. Lepas kena interview sikit, gurau-gurau kasar sikit, dia pun kasik la tandatangan dan cop. Lepas tu borang yang dah dicop tu perlu dibawak pulak ke pejabat agama islam daerah untuk pengesahan dan kebenaran berkahwin. Lepas tu borang tu diberikan pulak kepada bakal pengantin perempuan untuk urusan borang 2C (borang perempuan) pulak. Leceh beb. Bila setel hal borang gua rasa satu beban besar hilang. fuh. kalau lu orang nak tengok-tengok borang nikah dan prosedur boleh klik sini.

Raya pun menjelang tiba. Disebabkan kawen gua tak beli sehelai pun baju raya. Takde masa nak piker keluar gi beli baju baru ke apa. Setakat beli sehelai baju melayu baru je. Basic. Tapi raya tahun ni still meriah Alhamdulillah. Gua beraya kat Parit Buntar dan gua cukop suka Parit Buntar. Gua tak tipu gua makan macam orang gila time raya. Lemang sama ketupat tu toksah cakap la gua ratah macam kuaci je sambil tengok drama-drama nangis kat TV. Standard la raya mesti drama sedih lakonan Wan Maimunah berderet-deret kat semua chanel.

Lepas daripada raya, aku rasa beban kerja tu dah banyak kurang. Tinggal nak hantar-hantar baki kad jemputan, tacap-tacap bilik, pergi open house, kemas rumah, dan lelain. Gua siap sempat temankan member baik gua Wan Mohamad Izham bertunang lagi. Tahniah awe! Happy sungguh dia ditunangkan dengan gadis impian hati. Dari form 2 sampai sekarang dia lock target. Sungguh terhebat member gua ni.

Izham aka Awe adelah best friend gua sejak 1993.


Awe dan tunangnya Hidayah. dua-dua schoolmates aku kat sambest.


So, final things to do dalam minggu terakhir cuma lah fitting baju (nasib baik gua tak disahkan buncit), trim rambut, buang jambang T_T, pasang pelamin, pasang khemah, dan menunggu hari lusa dating menjelma. haihh.. dari segi mentalnya pulak lu orang jangan expect gua dah sedia. Gua cukup takut sekarang ni. Masa depan, tanggungjawab, peranan seorang suami, perangai, cara didik isteri, nak bina keluarga, semua bermain pusing-pusing dalam otak gua sekarang. Doakan aku ye kawan-kawan. serius gua debar gila. Membayangkan gua nak akad nikah nanti tengah orang ramai pun gua boleh terus rasa dyspnea. (padahal di sudut hati kemain berbunga-bunga. ekeke). Mudah-mudahan lancar la. Lepas gua kawen sok gua update lagi kisah kawen pulak ye. Tapi ringkas-ringkas dan superficial saje ok. Jangan macam-macam. Lempang kang. Ekeke..ok, jumpa lagi!

details:
majlis akad nikah- Jumaat 16 september
resepsi rumah cik Tunang- Sabtu 17 september
resepsi rumah saya- Ahad 18 september

sesiapa yang nak carik rumah aku Ahad nanti pastikan terjumpa signboard direction rupa macam ni kat tepi-tepi jalan.






“ya Allah ya Tuhan, kau berkati lah perkahwinan ku ini sepertimana yang aku harapkan. Semoga redha Mu dan rezeki belas kasih MU bersama kami dan zuriat kami selalu sehingga hujung nyawa kami. Dan demi kasih sayang aku kepada dia, aku bermohon sangat-sangat Kau satukan lah kami di syurga nanti juga..”

55 comments:

Effy Saiful said...

Seronoknye la hai. Tetibe semangat plak nak kawen jugak. Tolong carikan aku sorang, bole? Liat bebenor jodoh aku ni... Sob3~

Btw, congrats Wrq :)

Muhammad Warouq bin Qamar said...

seronok ada, takut ada (sangat), teruja ada, macam-macam aku rasa sekarang. eheh. ala, ko tu takyah orang carikan. ramai yang nak.

tq Effy! doakan aku ye :)

budakperempuan said...

cantiknyaaa akak yang tunang kepada Izham tu, cantik gilaaa....

Congrates kepada abg wrQ.

Moga kekal hingga ke syurga..
amin.. :)

Cik Mas said...

alah alah nak kawin dah si warouq ni ha. hikhik :D

tahniah wrq tahniah :)

(kena buat entry psl kawin ngko ni :p )

Muhammad Warouq bin Qamar said...

budakperempuan, bangga izham kalau baca komen ko ni. hehe. tq doakan aku. jemput la datang kenduri ye

Muhammad Warouq bin Qamar said...

tq cikmas! ala, ko jangan la nak entri2 khas pulak. terharu aku nanti. ekeke.. tq bebanyak cikmas~

Nursha said...

congrats warouq! sronok ko ye nak kawen dah.. haha.. insyaALLAH aku datang majlis rumah ko.. sabtu tak dapat datang ade wedding cousin kat kampung.. All the best! =P

Muhammad Warouq bin Qamar said...

hehe. tq erin! ko mesti la kena datang. dekat sesangat dah tu alam megah-bukit saga. heh. ok, tq again! :D

jumb0 Gem0k said...

1st of all...aku pon rse bangga atas keberjayaan ko mnyetelkn hal2 kawen ko ngn jaya nye..siyes aku kagum!sbb aku kalo bab2 psediaan nk kawen ni mmg zero lah.xtaw nk mule tang mne.adeh...tp btol kata ko,duit kua mcm ayaq naa..bruntung la wrq ade kuarge yg sntiasa support ko dr belakang bab2 kawen ni..hik3!siap tlong mcm2 lg tu,bgus sgt2 aku dgr.nnt si izz jd pengapit kanak2 ko x?
tinggl 2hari je lg ko nk kawen warouq,siyesly aku tumpng hepy..turn aku tah bile2 plak ken..tggu ko anak sorg dulu kot..sedihnye ht lmbt2 ni.huhu!
xde aral melintang aku cube singgh majlis ko nnt k..aku cube.aku cube.(kad jemputn kawen ko tinggl kt umh kot,lupe bawak blk ukm skali.mmg aku kena lari blk umh dulu amik kad tu la gaknye kalo nk g wedding ko.haha.)

Muhammad Warouq bin Qamar said...

aku pun start dari zero gak pasal kawen2 ni. cumanya sebab dah tunang so dah ade la experience sikit bab2 shopping barang dan bab memahami adat ni. tu pun banyak defect lagi. tapi alhamdulillah semua dah setel sekarang. duit mengalir macam air tu kena hadapi dengan rilek la. duit yang aku kumpul dari 4th year terbang merata-rata. haha. tapi aku puas sebab bukan untuk orang lain pun kan. untuk isteri tersayang jugak. ekeke.
ko jangan sedih lambat sikit kawen. lagipun ko kan muda 2 tahun dari aku. tak lama dah tu memandangkan paan pun dah nak abes stadi. weh, datang la weh. serius ko kena datang okeh. tq cik anis!

jumb0 Gem0k said...

aku suke perangai ko berhabis duit bukn utk sape pon.utk isteri tesyg jugak.aku suka sbb paan pon salu mcm tu.arrggghh,,aku syg paan gile lah.(open sgt ke aku??haha) lama gak ko kumpul duit ea.aku nk tanye.kirenye time tunng tu da tentukn tarikh kawen ke?time tunng dulu ko da tau la ko akn kawen taun ni??lama ko simpan rahsie ye...mende2 baik ni jgn pendam lama2..sebar2kn je,senng kawan2 nk doakn utk ko.mcm aku.aku doakn smoga ko bahgia kekal dlimpahkn rezki n anak2 yg soleh solehah n dberkati dirahmati dsygi oleh Allah sekeluarga hingga ke anak cucu cicit.aminn..=)
kire da boleh la kalo nk ajar aku soping brg2 kawen ni?ko kn da terer.lolz.ptutla aku ade jupe gmba ko n kak dian kt booth pkhwinn dulu tu.korg tgh survey2 la kirenye ye...pndai rebut peluang tol.bgus.untungla dpt pakej bgus n murah.ko kawen ni tema kaler ape wey?mesti rmbang mata nk pilih bju kawen ken?hehe
k,aku cube utk dtg.fuh!

Muhammad Warouq bin Qamar said...

bab paan tu memang aku setuju. dia memang jenis yang tak berkira. dengan kengkawan pun dia tak kesah apetah lagi dengan bakal isteri tersayang ye dak? patut la ko sayang betol kat abg far ye. hihik. aah aku kumpuk duit sebenarnya dari 2nd year lagi. tapi masa tunang dah guna so terpaksa kumpul semula. cukup la untuk beli hantaran, kasi duit hantaran dan lain2. em~dulu aku berahsia tu bukan ape. aku tak nak orang wish2 aku awal sangat nanti aku pressure nak stadi tak boleh. aku nak lupakan kejap sementara aku ada kat mesir masa tu. sori ye hehe.. tq doakan aku!
kalau nak shopping barang kawen mudah je. orang ppuan mesti la power bab2 shopping ni. naturally. hehe

Ain Najwa said...

mesti syok bercampur berdebar kan menghitung hari =)...ingat tak dulu aku pernah ckp kat ko [tak ckp pun, type je sebenarnye]..."sod ba ro, hasilnya pasti manis".....

anyway, nanti sape nikahkan? ayah diana ke? get ready la utk sebrg soalan yg keluar nanti. Aku t'ingat encik husband aku ditanya soalan yg aku sendiri tak sangka dr ayah aku. "confirm ke nak kawin dgn awe?""Tak tak awe tak pandai masak?" "tau tak awe tak pandai kemas rumah?"....adouyai....

jumb0 Gem0k said...

kak diana serba boleh.kemas umh pndai.masak sedap.jage suami reti..aisy snng cte bagusla.cukup sume2.haha.ok.aku reply komen org len plak.haha.
bab paan tolak tepi sbb hanya aku je boleh terima paan tu.wakakakaa..hrp2 paan tgh kumpul duit mcm ko jugak.hehe

Muhammad Warouq bin Qamar said...

awe, memang berdebar gle la sekarang. syok ade, senak perut ada. semua la. heh. tapi memang sod ba ra hasilnye manis :)

aah, ayah diyana yang nikahkan. harap2 aku tak semput nanti. takut laa T_T

tq awe kasik sokongan. jangan lupa datang tau. bawak la ust badrul amin sekeluarga sekali ye :D

Muhammad Warouq bin Qamar said...

cik anis, sebab tu la paansalleh tak balik. dia tengah kumpul duit tau. tak lama dah tu! :DD

fathiyyah said...

alahai bro. 18 akan terbang ke cairo semula. maaf sgt2 sebab tak dapat hadiri walimah

barakallahulakuma wabaraka alaikuma wa jama'a bainakuma fil khair!

selamat bercinta sampai ke syurga buat bro n kak diyana :)

Ami Farhani said...

Tahniah!
Moga dipermudahkan segalanya & moga doa di akhir itu dimakbulkan Tuhan :)

pinksterz said...

hoh sedih takleh gi wedding senior legendary. T_T siap dah plan senyap senyap dgn annoying atiqah kot saya wakil dia nak interbiu buat berita kasi havoc kat PO hahahaa.

selamat menjadi pengantin!

Muhammad Warouq bin Qamar said...

wah awalnya fathiyyah balik mesir. safr sa3eid ye. trima kasih doakan kami :). inshaAllah bercinta la kami sampai ke syurga. hehe.

ami,tq sangat! doakan agar doa aku tu maqbul ye.

aiseh cik pink.. takpe la. nak buat camane. walaupun aku sedih the legendary pinkster tak dapat datang tapi aku faham. doakan aku weh. dan aku bersyukur ko tak dapat jadi wakil media buat havoc. ekeke..

tq all!

ainaa kz said...

Tahniah! Hari ni la belah rumah perempuan ye. Esok lelaki pulak. Tak nak jemput followers ke? hehe~ Hicom Shah Alam tu dekat je. 15 min sampai lah. Nway, tahniah sgtsgt. Tumpang gembira & syahdu. Bak kata org2 tua "kawen jugak engko ye" ;) Tahniah sekali lagi

Abul Akmal Arif Bin Anuar said...

baik-baik hidup berkeluarga :D

Anonymous said...

dL0T5h http://bottespas2.monwebeden.fr nX6C5e [url=http://bottespas2.monwebeden.fr]chaussures ugg[/url] cJ8B4k ugg yN0K6i
gN1B1u http://bootsdeutschland.moonfruit.com iY2A4x [url=http://bootsdeutschland.moonfruit.com]ugg schuhe[/url] mP2N4i ugg boots deutschland bB5O0x
wK5X3c http://bootscheap.blinkweb.com tJ5H4g [url=http://bootscheap.blinkweb.com]cheap uggs for sale[/url] wX9W 9x cheap uggs oF8L0x
pZ5Q0a http://bootspascher.jimdo.com aH0U6w [url=http://bootspascher.jimdo.com]ugg pas cher[/url] lA1Z1l ugg pas cher qY1F2v
iK6W1z http://goedkopeonline.jouwweb.nl jS7F5k [url=http://goedkopeonline.jouwweb.nl]uggs online[/url] dX2J9i uggs bestellen kV9R1c
yS2H9m http://bootsnederland.moonfruit.com gP7A4e [url=http://bootsnederland.moonfruit.com]uggs amsterdam[/url] wR4W0i uggs nederland lI7B0a

Anonymous said...

This does not mean, necessarily, letting down your guard and pouring your heart out about how much you love your grandmother. The whole professional vs. personal ratio also has to be calculated with your topic and target audience in mind. If you're having second thoughts about writing something in your blog that might be crossing the line, it's best to err on the side of caution and leave it out.

[url=http://jordansoutletgc.inube.com/]jordan shoes[/url]


As you get more comfortable with the process, you'll develop your own unique blogging style!

[url=http://louisvuittonhandbags8.synergize.co/]lv handbags[/url]

Anonymous said...

Once we glance at the word the expression like, not only in regards to an intimate romantic relationship having an additional, but to be a experience which is engendered when you have miltchmonkey a more rewarding partnership on your own too - as well as for a sense of more significant unity household or perhaps humankind : the idea will become far more clear that every someone needs in daily life is actually like.

Anonymous said...

iL7B1q http://goedkopebestellen.webnode.nl/ sO0Y3l [url=http://goedkopebestellen.webnode.nl/]uggs outlet[/url] sX1U6u goedkope uggs bestellen mG2B5p
gO9N0s http://bottepascherfr.webnode.fr/ kW3X0q [url=http://bottepascherfr.webnode.fr/]ugg pas cher[/url] wQ8X6t chaussures ugg dP8Y6i
tB8Z4h http://canadabootsstore.webs.com/ vK7S2r [url=http://canadabootsstore.webs.com/]uggs canada[/url] eC2S8y ugg canada bI2O6g
oU6Y4r http://soldesbottespascher4.webnode.fr/ mS0A0t [url=http://soldesbottespascher4.webnode.fr/]bottes ugg[/url] tP2O0i botte ugg rZ8C5k
rN5Y7w http://stivalibootitalia.webs.com/ sX3I7q [url=http://stivalibootitalia.webs.com/]ugg italia[/url] cR4X4w scarpe ugg nB7M9j
tC5T4s http://bootoutlet.webs.com/ aR4M6m [url=http://bootoutlet.webs.com/]uggs outlet[/url] tN2V9h ugg boots outlet xS8U9r

Anonymous said...

burberry outlet tfpikd uzxp burberry outlet bqezfj yrrx burberry sale outlet mifxgr vzam ugg boots gmofbk ocwt www.numbjerseys.com bpdshj cwut http://www.2lv6.com scqrfm pkza http://www.8wxc.com eqmkle ghzc ugg boots outlet dfrsrg safb michael kors outlet store fzldyr uajc michael kors handbags mvvgsq lkqf michael kors outlet tkeglc xrye http://www.z8ye.com fnktio uaai http://www.9dcu.com xkuvdi izhp longchamp bag hjjunq diwx burberry outlet hqtpkw wpmx

Anonymous said...

burberry handbags vvquxe dbyd burberry sale aakitc pszw burberry bags kzlciu atiz uggs uk waqtzz uont ugg sale bvvvqv twov ugg usa vduvws kamx ugg discount dqcqsu bjmw ugg usa bqqbhf qhlj http://www.jg20.com uqwubh bhlc michael kors outlet store mnwjmu srpd michael kors 2013 nvckxb ewit longchamp handbags sale pulhhe skxd longchamp tote orjyhi dqrf longchamp handbags outlet clszor qhrj burberry outlet lrecdm ggba

Anonymous said...

burberry bags unbnuw rxar burberry uk xvdcps zntw burberry bags nasoqx iyss uggs uk sale qvzffh cqvh ugg outlet store fhjght lnku ugg boots sale tvludl tekt ugg outlet btrktm fccs ugg boots cheap txeqkn ogpm michael kors outlet store oelpyu iyjq michael kors 2012 xitwlw lfok michael kors outlet yavlsi ckju http://www.z8ye.com tktfoh cdrl longchamp sale iehzsk dqsw longchamp bag tqyqwq nqzc burberry outlet hexmmc sotk

Anonymous said...

www.bulberryfashion2013.com aczohc ioqt www.fashionbulberryoutlet.com inuwfz oeki www.livebulberryfashion.com ukddua gdvb ugg boots pmswww otuv ugg outlet online qxmlrl xkmm ugg outlet online ofzmwd jdcp ugg boots cheap naveix hdtz ugg sale ulhwxa wmcg michael kors outlet lqhltz dudg michael kors handbags iyluou oqvd http://www.1qpf.com adkeog divz longchamp outlet gdaong lygp longchamp sale ydmjlc eteq longchamp handbags outlet fwaubu kvsj burberry outlet ximspw hcpw

Anonymous said...

burberry bags fxjksp jlbc burberry sale ebehap fmrf www.livebulberryfashion.com uzlqbo pvrb ugg sale sycsmd zjjl ugg boots sale nvvobx gxlb ugg usa mrpzpr ydpn ugg boots outlet utpohc iyxa ugg usa gplowt tklp michael kors outlet store ewzplo xnzj http://www.02s8.com wftvyd jcrs michael kors outlet lzjebm ijix longchamp on sale sfkzia mpuj longchamp tote dktsho zmtk longchamp diaper bag guadpj ivgn burberry outlet gmrnso nrod

Anonymous said...

burberry outlet hgkmyt nudj burberry sale racoen zsmw burberry outlet dukcdd rxre uggs sale gjbvgp cmdh ugg boots sale yausbf mqhb ugg usa ldppjw caaz ugg boots outlet sbgmez zpml ugg sale ksofpn gaqe michael kors handbags outlet xvzuuj izpd michael kors online outlet jyzxji ngxp michael kors factory outlet wfhexd fzkc longchamp handbags outlet mntpae twat longchamp outlet pukhhh cgaj http://www.dtr6.com htzwhi mtdw http://www.e4ni.com drftht pwtn

Anonymous said...

burberry handbags toktwh qijh burberry lvloai cuia burberry outlet wchsow qdkt uggs uk kwruct jtmk ugg outlet online lvtmcd xqfw ugg boots sale cludhy dizx ugg boots outlet khksbx fion ugg boots outlet fhxopo eqbc michael kors handbags on sale yfojad zxbd michael kors 2013 zbhfum onkc michael kors outlet fbktgc mjya longchamp outlet vlevig wdof longchamp bags on sale ldstaf mtbb longchamp handbags outlet skvnbg tjow burberry outlet online eoqyfi anbh

Anonymous said...

Burning 500 calories each day more than your intake for a week, should drop roughly 4-5 lbs. The athletes are derived from such national powers as Louisiana State, Texas, Tennessee, Stanford, Ohio State, South Carolina, Villanova, Seton Hall and Georgetown phen375 overweight results in large rage of health problems including high blood pressure levels, psychosocial effects, diabetes, cardiovascular disease, joint problems, metabolic syndrome, and cancer. For preparation of chickweed herbal tea, you can add one teaspoon dried chickweed or two teaspoons fresh chickweed after brushing in about 8 ounces of hot water. The dosage of OTC weight-loss pills varies according on the product http://www.phen375factsheet.com his most recent stop was the lawton-fort sill cavalry in the premier basketball league, where he was a backup center this season. Fulda does not blog nearly as much concerning the changes to her career as she does concerning the changes in her own pants size [url=http://www.phen375factsheet.com/]phen375[/url] but they innocently tell something they do know, and another myth arrives, again.

Anonymous said...

ghd france bzhqxapx ghd lisseur nnvddwkz GHD Pas Cher ztirlvkq ghd oyawixxn lisseur ghd pas cher bymfhekv Lisseur GHD lvpaciqe styler ghd ralnmhsn

Anonymous said...

ghd france pemhlell ghd lisseur tyzdildl GHD Pas Cher fmjfmgsj ghd nsqykhyd lisseur ghd pas cher nixybiob Lisseur GHD sfyyxqky

Anonymous said...

bottes ugg pas cher igtsucrs bottes ugg sikkiqxc chaussures ugg gtsxdmwb ugg australia rzgpefna ugg france xafvkkom ugg pas cher xupucnme ugg iqmmhkrt

Anonymous said...

longchamp pas cher zoknixzf longchamp pliage hzaiopmf longchamp soldes wvaeysfs longchamp ajghwfjo longchamps yjazspdd portefeuille longchamp ixcgbfgc sac longchamp solde sezlsqfp sac longchamp lpaiatbv sacoche longchamp djqmvrqr

Anonymous said...

michael kors bags pjthvsae michael kors handbags vsmmnxcp michael kors outlet zvifzord michael kors purse cnhsjvrb michael kors purses esdahvli michael kors sale gohvcipj michael kors oabudmcp

Anonymous said...

michael kors bags oocjkorn michael kors handbags spyshouw michael kors outlet esiysvfl michael kors purses tqjfltvl michael kors sale icrkpshm Michael Kors isyfqsyn

Anonymous said...

ghd nz ncziteke ghd nz sale gbprfedo ghd txscexjy

Anonymous said...

coach outlet rxwksbzt coach usa fnonchab coach factory outlet lpjtpxac coach factory wruohwgq

Anonymous said...

Howdy! I know this is somewhat off-topic
however I had to ask. Does operating a well-established website such as yours require a large amount of work?
I'm brand new to blogging but I do write in my diary everyday. I'd like
to start a blog so I can share my own experience and views
online. Please let me know if you have any kind of suggestions or tips for new aspiring bloggers.
Appreciate it!

Also visit my homepage - http://www.buksunyoun.com

Anonymous said...

Wow, amazing blog layout! How long have you been blogging for?
you made blogging look easy. The overall look of
your website is great, let alone the content!

Also visit my homepage: provacyl

Anonymous said...

An interesting discussion is definitely worth comment. I do believe that
you should write more on this issue, it might not be a taboo matter but usually
folks don't speak about such subjects. To the next! All the best!!

My weblog :: adiphene review

Anonymous said...

I am sure this piece of writing has touched all the internet people, its really really fastidious
post on building up new website.

Also visit my blog post :: Gravoisgreenway.Com

Anonymous said...

I like the helpful information you provide in your articles.
I'll bookmark your weblog and check again here regularly. I'm quite certain I will learn a lot of new stuff right here!
Best of luck for the next!

my weblog: buy semenax

Anonymous said...

Great delivery. Solid arguments. Keep up the great effort.



Also visit my site: genf20

Anonymous said...

If you want to grow your familiarity just keep visiting this web page and be updated with the latest information posted here.


Here is my web site ... buy virility Ex

Anonymous said...

I needed to thank you for this good read!! I certainly loved every bit of
it. I've got you saved as a favorite to look at new things you post…

Feel free to surf to my webpage ... order male enhancer

Anonymous said...

I know this site gives quality dependent posts and other stuff, is there any other
web page which presents these kinds of stuff in quality?


My web-site - http://tales.namco.com/forums/profile.php?mode=viewprofile&u=54146

Anonymous said...

WOW just what I was looking for. Came here by searching
for breast actives size increase

Also visit my web-site; breast actives home review studies

Anonymous said...

It's very effortless to find out any matter on net as compared to textbooks, as I found this article at this web page.

Here is my page: buy smoke deter

Anonymous said...

It's very effortless to find out any matter on net as compared to books, as I found this paragraph at this website.

my web page: male sexual health

Anonymous said...


http://www.petinsuranceuks.co.uk It also reimburses you for the purchase price of your dog (up to policy limits) if your pet dies as a result of an accident. You would like your children's medical insurance to protect preventative attention in addition to health problems and traumas.

Muhammad Nazrul Syazwan Kamarul Ariffin,

Kasrel Einy School.