Thursday, July 3, 2014

the end of another chapter.

macam tipu je rasa sekajap sangat 2 tahun aku habiskan. 2 tahun melalui hidup yang mencabar sebagai houseman di hospital ke 2 tersibuk di Malaysia. tempat jatuh bangkit aku HTAR tersayang. muehehehe.

life is good now. im in comfort zone. alhamdulillah kerja pun rasa seronok, keluarga pun makin membesar dan akan bertambah tak lama lagi, hati pun selalu tenang. tapi semua ni tak datang bergolek. kalau nak diingatkan balik kenangan2 lalu sepanjang tempoh housemanship memang aku boleh gila.

posting pertama aku, department perubatan (medical). hari2 yang paling aku tak boleh lupakan. aku la yang paling lembab. aku yang paling blur. aku yang paling tak tau buat procedure ape2. aku yang paling selalu kena tengking dengan specialist. setiap hari aku bangun tidur dengan hati tak rela. motivasi hampir 0. dalam kepala asek terfikir "harini nak kena marah sebab ape pulak ye..". punch in je terus berlari sana sini tak henti2 saaaampai la 11 malam. kerja pun tak efisien lagi so semua jadi lambat dan tak teratur. maka makin lambat la aku balik. aku kena tagging untuk 4 minggu dek kerana ke-blur-an aku (plus satu insiden yang bukan salah aku tapi aku dituduh. demmit malas nak ingat)

kalau kerja malam pulak lagi la berat azabnya. satu wad medical masa tu hanya ada satu houseman. 72 patients nak dijaga. at least 18 admissions per night akan di clerk sorang2. bukan macam sesetangah hospital darah semua ED dah amekkan. kat sini darah semua kena amek sendiri masa admissions. tu belum masuk coming morning bloood yang berbakul bakul tu. tambah lagi kalau ade patients nak collapse la (CPR kompom kompom satu malam ade at least 2 orang), ade allergy reactions la, ade patients branulla bunked la, ade patients sesak napas la, sakit dada la. semua kita yang attend. tapi alhamdulillah walaupon aku ni tak la pandai sangat tapi Allah tolong aku. mana2 department aku pergi mesti staf nurse semua baik dengan aku. mudah sangat2 kalau bekerja. bila aku sorang2 tekapai2 dalam wad tu staf nurse akan bantu ape yang diorang mampu. at least beban kerja tu terasa kurang.

aku hilang 10.2kg dalam tempoh 4 bulan aku kat medical. semua orang perasan aku nampak anorexic dan cachexic. haha. mana taknye kalau dah setiap hari makan sebungkus roti sama air kotak vico saje. makan nasik hanye pukul 10 malam bila dah sampai rumah itu pn dah tak lalu sebab letih sangat.

dalam tengah2 aku tension kerja macam tu, Allah kurniakan aku pembakar semangat dan motivasi. Uwais Hawariy lahir ke dunia. dia la permata hati aku dan isteri. pemberi dorongan untuk aku terus berkerja bersungguh2. secara mendadak aku rasa berbeza. aku pergi kerja dengan lebih tenang. dan ade motivasi untuk aku cari jalan untuk cepat2 buat kerja dengan lebih efisien supaya aku boleh balik on time untuk berjumpa anak tecinta. alhamdulillah final posting exam pon aku passed dengan mudah.

the rest of the housemanship postings were easier. O+G macam pening sket sebab banyak sangat dramanya tapi puas hati sebab everything depends on our skills. surgical sekadar berlalu pergi begitu sahaja haha. paeds pun ok tapi heavy sangat peraturan dan protocolnya but i think i did well. ortho pulak is the best la. nothing can beat ortho. Ops i had were superb thanks to my dearest MOs (especially Dr Nani, Dr Faizal) in that department who gave me chances to do this and that.

and the last one was the emergency department. how do i say. this department is unique. its multi-discipline. semua ade dalam tu and very chaotic. in fever center alone we can see 200 patients per day. apetah lagi green zone dan yellow zone, lagi la teruk berganda2. bayangkan la sebulan ED HTAR received 17,000 patients. one way street tak boleh reject cases macam certain hospitals. but i had fun working in ED. people were nice to me. specialists and MOs memang best. I was the houseman leader in the department and that gave me more reason to be more positive and proactive working day in and day out. walaupon banyak sangat medical cases (which i dont really like) tapi aku rasa tak kisah kalau dapat kerja kat ED satu hari nanti.

esok bermula la episod baru lagi dalam hidup aku sebagai MO. bersedia? kompom la ade rasa takut. tapi latihan sepanjang 2 tahun kat htar ni buatkan aku kental. keras. batu. takde berperasaan. eheh.

aku akan float kat HTAR for another 2 months while awaiting my second child to be born before i go to Pahang in early september. takut pulak memikirkan hospital/KK mana akan aku dicampak kelak. aku tau kehidupan akan jadi mencabar. harapnya ape yang aku belajar selama 2 tahun ni jadi bekal yang mencukupi la at least untuk aku survive dan jadi safe doctor.

bye for now :)

p/s: korang yang baru start housemanship, selamat berkerja dan jangan cepat gila ok. aku selalu troll korang kat fesbuk bila korang hyped sangat dapat surat kerja KKM segala tapi i did that for a reason. aku taknak korang terlampau happy sebab korang belum nampak apa yang korang akan nampak kelak. cheers!

Friday, November 1, 2013

done with cute babies

aku merenung baby warmer. equipments semua dah aku lengkapkan. suction, PPV bag & mask, laryngoscope dengan blade size 0, ET tube size 3.5, diluted 1 vile of adrenaline, umbilical vein catheter set, blood expanders, semua aku dah cek betul2. cuma tinggal menunggu masanya baby tu keluar je. sejuk suasana OT sampai ke tulang boleh aku rasa. aku tengok jam. aku tengok surgeon. berdebar tapi fikiran aku cukup fokus. MO aku belum sampai maknanya ni semua kerja aku la japgi ni.

"baby out!" jerit surgeon.

"baby flat, Dr." kata paeds staff nurse sambil belari membawa baby dengan green towel ke arah aku.

"suction! staff, tolong saye stimulate baby" aku bagi arahan pendek.

aku palpate umbilical cord. takde pulse langsung. aku capai stethoscope. pulse memang takde. terus tangan aku otomatik capai PPV bag. complete 1 cycle, heart rate masih 0. masa tu MO aku sampai. lega banyak rasanya bila ada superior dalam situasi tak seronok macam ni.

"refresh me again, nazrul"

"37 weeker, bos. estimated 3.2kg, liquor was clear, antenatally GDM on s/c insulin coming today for elective IOL but then upon admission initial CTG showed baseline heart rate of 80 then dropped further to 60 so they decided fast for section. ventilator booked already just now. On table daptone heart rate was less than 50. baby out for 2 minutes already, heart rate 0. i've given 1 cycle of PPV and i think we should intubate now.."

"CPR while i start intubating.." kata MO aku.

aku pulas oxygen ke full blast, dan start CPR.

sepantas kilat ET tube masuk dan aku sambung ke PPV bag with 100% O2. CPR dan PPV bergerak seirama. heart rate masih 0. MO mintak adrenaline utk bagi through ET tube. then dia decide untuk set UVC (umbilical vein catheter) line. dalam masa yang sama dia mintak staff nurse call lagi sorang MO paeds untuk turun membantu.

tali pusat dipotong pendek, catheter dimasukkan sampai aku nampak flow cantik. UVC anchored kat 8cm. MO sorang lagi pun sampai masa tu. 3 orang dokte dan 2 orang staff nurse bertungkus lumus kat situ. bila sampai ke adrenaline yg ke 3 (kalini masuk via UVC line), aku perasan dada baby ade vibration. aku auscultate, memang ada pulse sangat soft tapi good rate. resus diteruskan dan berterusan sampai 20 minit baru la dapat heart rate 100. but aku yakin adrenaline yang banyak contribute. better send up to ICU as fast as possible.

baby was transported to NICU by pre-warmed incubator. ventilator pun dah siap reserved kat NICU untuk baby ni. on the way up to NICU multiple heart rate crash noted so berlari2 la kitorang biar cepat sampai NICU. total apgar score 0,0,0,0,1. (sequence 1,5,10,15,20 minutes). alhamdulillah everything went well. aku pun siapkan segala tok nenek document dan admission clerking pastu (ini memang stended la keje houseman). aku tengok jam dah 2 jam melepasi waktu bekerja aku. aku pun siap2 pastu balik. aku tak sure how's the baby's condition after that sebab aku tak kerja kat NICU dah. some more that was the last day i worked in paediatrics dan kebanyakan masa hujung2 paeds tu pulak aku kerja standby kat labour room makanya memang tak follow dah la apa cerita. semoga baik2 sahaja.

***

sekarang aku cuti end of posting. kitorang panggil EOP leave kat sini. paeds bagi aku banyak mengajar aku tetang details, menajamkan skill yang halus2, mengajar lebih responsible dengan kerja sendiri, bersabar jangan cepat marah, kepantasan, hygienic dan belas kasihan. aku pun dah tinggalkan ilmu paeds ni 3 atau 4 tahun sebelum jadi houseman (subjek masa 5th year 2009 dulu) makanya banyak sangat aku dah lupa tapi alhamdulillah aku mampu catch up. aku pun tak sangka masa setiap kali assessment aku mampu jawab even tak flying colors sangat tapi cukup untuk specialist cakap aku competent. bagi aku, tak guna kejar mumtaz masa university kalau ko tak mampu nak bekerja betul masa jadi dokte nanti. learn quick, stay humble, ringan2kan mulut berkawan (orang jenis senyap tak becakap & serius manjang ni patients and colleague tak suka), willing to learn, obey commands, rajin, doa selalu, insyaAllah semua akan ok.

my next and 5th posting is ortho. pray for me.

sekarang ni aku banyak sangat dengar isu student mesir balik malaysia sambung study kat IPTA & IPTS serata negara. tahniah aku ucapkan yang dah dapat tukar credit tu. maybe itu yang terbaik untuk korang dan keluarga korang (..atau kekasih ngkorang supaya tak berjauhan lagi? hehe). jujurnya bagi aku, aku sangat berbangga dengan mereka yang setia meneruskan perjuangan kat mesir. andainye diorang balik untuk bekerja nanti, kalau aku jumpa aku akan happy dan aku layan macam ahl masr. lain zuq dan perasaannya bila berjumpa sesama masri ni kalau tak pecaya try la grad dari mesir dulu. aku dengan anas mat asis (grad alexandria) kat hospital klang ni pun bila jumpa tu cakap ammiyyah sesama kitorang. terasa semangat tau. hehe. anyways, im proud to be one of cairo university products. tak pernah sesal sikit pun. apapepun yang sambung belajar kat malaysia pulak good luck tp adapt aku ucapkan. kalau terjumpa aku kat mana2 tegur la jangan diam je. aku kan pemalu orangnya. lol.

ok, bye. enjoy ur life. jangan study je manjang. kesian kat badan ok.


Monday, September 30, 2013

ape? ingat aku dah tak mampu update?

ape korang ingat aku dah 2 tahun tak apdet blog ni aku dah melupakan segala aktiviti membuang mase ni ke? kamon. aku saje je taknak tulis ape2 padahal selalu je jenguk2 (in denial yg hidup memang kejam sekarang T__T)

mungkin ade yang tak tau aku dah ade kerjaya sekarang. last aku apdet blog aku masih la seorang suami yang baru berkahwin dan menganggur serta tak berpendapatan. amat kasihan. kat buku check up mengandung isteri aku pun tulis Pekerjaan Suami: Tidak Bekerja. sadis tau? tapi alhamdulillah. life has changed a bit now. dulu ditendang sekarang aku disayang *lagu Tegar backgorund*. mungkin banyak merubah aku secara personality dan pemikiran. dulu aku seorang yang outgoing, playful, huha, bejat. sekarang aku lebih kepada family guy, pergi kerja dan balik kerja, dan mungkin sedikit lebih matang agaknya. these 2 years have taught me a lot.

anyway, im happy with my new life. im 26 now, live in a house which i bought for my wife and kid. im working as a 4th poster junior doctor in Hospital Tengku Ampuan Rahimah Klang. currently doing pediatrics posting and finishing soon inshaAllah. nanti bebila bila aku free aku akan apdet pasal pengalaman selama setahun setengah sebagai HO kat HTAR ni. but what i can say is HTAR is awesome and im proud to be part of it. walaupon rupenye tak se-sophisticated hospital2 baru yang canggih manggih, HTAR tetap ade kelebihannye tersendiri.



ai banyak sangat benda aku terpikir nak cerite ni. ni la dia masalah kalau dah mule balik benda2 ni. banyak isu aku nak kupas. banyak benda aku nak share. tapi masa takde sangat. haha. malam ni aku oncall. esok ntah pukul berape pulak baru balik rumah. kalau dah balik pulak mesti aku busy layan isteri *ehem* dan uwais hawariy. kalau time student dulu seronok je kan dok pikior masalah sendiri je. makan, tido, main internet, main futsal. tu je ulang2. free sesangat. tu yang gua geram tu bila tengok bebudak student ni sibuk sangat stadi je 24 jam. dia tak rasa lagi bekerja. kang dah rase gua jamin diorang kesal sebab tak enjoy puas2 mase student. haha. sekarang aku nak main futsal pun susah. 3,4 bulan sekali kadang tu baru dapat. kaki dah menggigil sejuk2. kesian.

dah la. aku tak mau tambah lagi. kang sampai subuh aku tak siap clerk patient (selambe je aku tulis blog time keje ni haha). babai. i will update later with more stories coming.

Thursday, May 3, 2012

sen-sen, genih-genih.

salam sejahtera dan good evening.

ini hari gua free sesangat. petang ni gua plan nak gi bank bayar duit installment kereta bini gua tapi macam malas pun ada. namun atas dasar cinta dan kasih sayang, gua dengan sukarela dan senang hatinya akan pergi kejap lagi. ekekeke. so sekarang ada masa free nak bersembang.


gua membesar kat Mesir 7 tahun dikelilingi oleh member-member yang tak pernah berkira kalau soal duit. jarang la ada yang jenis berkira ni. kalau ada pun gua memang tak berapa minat nak rapat sebab tak best kalau ajak jenis ni pergi makan. haha. mungkin kebanyakan budak lelaki memang camni perangainya. sebagai contoh la, kitorang ni kerap makan luar atau eating out la kata omputeh. biasanya time order memang tak pernah nak tengok sangat harga kat menu tu. main jeling-jeling je. gua teringat kata-kata ustat wat hensem, "enta kalau makan jangan berkira. kat dunia ni kita makan makanan dunia puas-puas. rezeki ada di mana-mana". maka kami memang sentiasa mengamalkan apa yang dipesan. ekeke. tapi takde la sampai tahap membazir. sekadar makan puas-puas la. pastu yang gua nak tekankan adalah time nak bayar tu. kata la sorang kena bayar 25 genih. maka masing-masing pun keluarkan 30 genih, takde sorang pun yang akan bayar less than what is stated on the bill. so duit yang terkumpul pun kompem la berlebih-lebih ye dak? tapi bebudak ni punya perangai, jangan harap la nak pulangkan balik balance kat diorang balik. diorang taknak punya. "eh, ko amek la. takpe, takpe.." atau kalau paan salleh punya ayat lagi macam haram, "eh,, hg amek la. hg tak malu ka pulangkan duit kat aku? tak malu?" macam lahanat. haha. pastu kalau naik teksi pun satu hal lagi. bergaduh siapa yang nak bayar. pastu kalau nak dibayar balik memang susah nak amek.

Ikhlas. itu yang nak aku cakapkan. bila kita ikhlas dan pemurah, orang akan suka kat kita. ikhlas dan pemurah ni menjadikan diri kita tak sombong dan disenangi. tak self centered dan pikir poket sendiri. risau sangat rezeki Allah tu habis padahal Allah tu maha kaya. lagi banyak kita jadi pemurah, lagi pemurah Allah kat kita.

gua teringat kisah Ali r.a dengan isterinya Fatimah. ada satu time tu anak mereka Hassan dan Hussin sakit teruk. Ali dan Fatimah bernazar jika anak mereka sembuh mereka akan berpuasa. maka dengan izin Allah, Hassan dan Hussin sihat. mereka pun mula lah berpuasa.

nak dijadikan kisah, diorang ni takde harta sangat. so Fatimah cuba mendapatkan tepung di siang hari dan memasak untuk dijadikan roti di petang hari. lepas seharian Fatimah usaha, akhirnya dapat la tepung untuk dimasak. time sayyidina Ali pulang dari berjemaah maghrib, mereka sekeluarga pun duduk bersama untuk berbuka puasa. baru nak suap roti ke mulut tetiba datang orang fakir ke rumah meminta belas kasihan. Fatimah r.a kata "berilah roti tersebut..". maka Ali pun setuju dan memberi semua roti tersebut kepada fakir miskin itu. malam tu mereka tidur hanya mengisi perut dengan air kosong.

hari ke 2. siangnya Fatimah membuat tugasan yang sama. bila dapat tepung, Fatimah masak roti pada petang hari. lepas maghrib, Ali pulang dari masjid untuk berbuka. baru je mereka dan anak-anak nak suapkan roti ke mulut, datang pulak anak yatim meminta belas kasihan. gua takjub dengan akhlak Hassan dan Hussin walaupun masih kecik, tapi iman mereka power. mereka beri semua roti tu kat anak yatim dengan ikhlas dan senyuman. tak ada makanan lagi untuk hari puasa ke 2.

hari ke 3. Fatimah masih melakukan kerja yang sama sehingga dapat tepung dan dimasak untuk juadah berbuka maghrib karang. lepas berjemaah dengan Nabi s.a.w, Ali sampai ke rumah untuk berbuka. masing-masing kelaparan. mereka duduk untuk menjamah. tiba-tiba datang pulak orang meminta makanan untuk diberikan kepada tawanan perang. Fatimah, Ali, Hassan dan Hussin tak berkira-kira dan terus bagi makanan mereka kepada orang tersebut untuk diberi kepada tawanan perang. gua cukup takjub kat sini sebab tawanan perang tu la yang membunuh ummat islam, menentang nabi, menghina islam. tapi sifat ikhlas, iman dan pemurah tu melebihi segalanya. rezeki itu milik Allah untuk semua manusia. gua terpikir kalau la zaman sekarang ni ada tawanan perang mesti dah dicerca, diherdik, tak dijaga makan minumnya. baru kutuk kerajaan sikit dah dimaki hamun disepak terajang. lainnya taraf manusia sekarang dan keperibadian sahabat nabi s.a.w.

so, esoknya mereka sekeluarga dah tak berpuasa lagi. Ali membawa anak-anaknya ke rumah nabi s.a.w dengan lemah longlai kerana tak makan dah 3 hari. Nabi s.a.w nak menangis tengok keadaan anak menantu dan cucunya itu. Fatimah dah cekung matanya dan kurus. nabi peluk Fatimah pastu time tu lantas Jibril turunkan ayat dari Allah (surah Al-Insaan start ayat 8) 



8. Dan mereka memberikan makanan yang disukainya kepada orang miskin, anak yatim dan orang yang ditawan.

9. Sesungguhnya kami memberi makanan kepadamu hanyalah untuk mengharapkan keredhaan Allah, kami tidak menghendaki balasan dari kamu dan tidak pula (ucapan) terima kasih.



dan seterusnya beberapa potong ayat lagi aku tak ingat.

terngiang-ngiang "la nureedu minkum jazaa'aw wala shukuura" dalam kepala aku. moh le kita jadi orang yang pemurah dan ikhlas. bukan saje dapat member, malah dapat rezeki Allah lagi berlipat ganda plus keredhaan Allah lagi. bukannya susah beb nak jadi pemurah. buangkan sifat berkira tu dulu. setakat sen-sen, ringgit-ringgit tu buat donno je la dengan member-member. start from there la pastu bila rasa kesenangan, keluarkan la pulak sedekah, infaq dan lain-lain ikut kemampuan memasing. serius gua cakap, orang kedekut dan berkira tak ramai kawan, percayala. kalau ko rasa ko jenis berkira, sedarlah bahawa sebenarnya tak ramai suka ajak ko makan. takde sape nak gi makan dengan ko semakkan kepala member je. kah kah. eh, amek pengajaran tau. ok babai.

time-time makan macam ni kadang tak tau pun siapa yang bayar lebih. main tabuh je duit. pulak kadang tu ada orang belanja tapi tak tau siapa. haha. indah betul berkawan kalau macam ni. (gambar 1st year, 2005)

Monday, March 12, 2012

nasi minyak.

Hello geng. Masuk umur 25, boleh kata rata-rata member-member gua semua dah kahwin. Atau paling koman pun dah nak kahwin. Kalau yang belum ada rasa nak kahwin tu mungkin ada masalah dari segi mental, endocrine atau reproductive system.

Banyak orang kaitkan kahwin sama nasik minyak. Sangat la synonym-nya nasik minyak dengan occasion kahwin ni sampai orang selalu pakai ayat "bila agak gua boleh rasa nak makan nasik minyak lu?" bagi menggantikan ayat "lu dah besar panjang, takkan tak boleh pikir lagi lu tu dah tua. takkan nak tunggu tinggal lagi 10 tahun nak menopause baru nak pikir. karang dah menggelebeh semua baru terhegeh nak kahwin. toksah kejar sangat la dunia, harta, study tu semua. kahwin pun penting apa. lol. so, bila nak kahwin?".

So hari ni bagi meraikan musim berkahwin dan bercinta ni, gua nak cerita proses membuat nasik minyak kampung style.

Gua semenjak kahwin dulu, gua dah mula belajar macam-macam dari keluarga mertua gua. Bapak mertua gua yang ajar gua cara masak nasik minyak ni. Dia memang expert bab-bab nasik. Mak mertua gua ada perusahaan catering untuk kenduri-kendara, jamuan dan makan-makan. Bapak mertua gua full time incas bahagian nasik. Gua sama biras gua pulak memang biasanya jadi buruh assistant utama dia. Dari situ la gua dapat ilmu nasi minyak ni. Bapak mertua gua pesan, ilmu nasik minyak ni gua elok belajar baik-baik sebab zaman sekarang dah tak ramai yang reti. Bukan semua orang berani buat sebabnya kalau salah buat, kerugian lebih kurang 30kg beras. Kalau siapa yang reti benda ni orang akan carik pastu upahnya mahal. sekawah boleh dapat upah RM300 kadang.

standard mula kerja masak nasik minyak ni pukul 5 pagi kalau untuk kenduri 3000 orang. Nampak tu chief besar dah duduk depan periuk tu tunggu menantu-menantu dia bangun. 


 ghee & marjerin dicairkan. gua suka bau ghee.


 bawang-bawangan, halia, serai, rempah-rempah ditumis kasi garing


 air. part ni sukatan kalau salah, tekstur nasik jadi tak perfect.


 gula pasir.


 gula batu (laju sangat tangan abah. gua tak sempat nak tangkap)


garam. pro biasa takde sukat pakai unit SI. sukat pakai genggam je.


air halba pun digunakan. (gua teringat minum air helba bi haleb kat Mesir. sedapnya la hai..) 


 lepas tu tutup lid. kasi menggelegak dulu kejap. api kena power la baru cepat kerja kata abah mertua. lagi satu, abah tak nak pakai dapur moden untuk masak nasik minyak. rasa dia lain, kualiti berbeza. traditional is the best.


lepas gelegak, masuk susu sejat 



 pastu beras. jenis beras adelah basmathi campur dengan beras biasa sikit. setiap periuk tu boleh masak lebih kurang 8 gantang beras (dekat 30 kilo / 3 beg besar). boleh makan dalam 500 orang. so kalau catering untuk 3000 orang macam kitorang baru buat ni kena la masak 6 periuk besar.


kacau nasik pelan-pelan biar takde kerak. kacau/dayung sampai rasa nasik jadi berat. skill mengacau ni ada seninya. salah teknik, tak cantik hasilnya. abah mertua gua pesan time kacau ni baca surah Al-kauthar. tu part yang gua suka tengok kalau abah buat kerja. ada je surah dibacanya untuk certain kerja dia buat.

lagi satu, masa ni api bawah periuk tu memainkan peranan penting. kayu api kena ditarik ketepi bila nasik dah jadi berat. biar kosong tengah-tengahnya. pastu tutup balik lid. biar.


 team-team dari department lain pun tengah berpeluh-peluh buat kerja. semalam gua incas bahagian nasik, transport & supervisor makanan. gua cukop suka naik lori lagi-lagi kalau ada biras gua si abg sopi sekali dengan wak Pechok. kompem bingit suasana.


lastly, makwe gua. dia memang full time incas bahagian makanan beradab. gua macam biasa la mengacau dan mengendeng dia tak kira waktu.



p/s: hari ni dijangkakan sijil/results slip gua sampai ke KLIA. alhamdulillah, settle semua urusan pejabat U akhirnya. gua dah boleh pikir nak jawab apa sok bila kena acah soalan medic masa interview. gua harap yang baik-baik sajor. tak sabar nak memulakan hidup berkerja dan carik nafaqah buat isteri dan keluarga. doakan gua barang se-ayat dua amacam?

Friday, March 9, 2012

tahape bestnya KL ntah.


Gua tengah tunggu puan Diyana habis kursus. Gua parking kereta cantik je tepi hotel Maya jalan Ampang yang puan Bini sedang berada. Tah apa perangai tah kursus kat hotel gua pun tak paham. Kadang gua panas jugak tengok kerajaan ni suka buat kursus cikgu-cikgu kat hotel mewah-mewah tengah KL ni. Cik Bini pun setuju. Menyusahkan. Semalam hampir gua hilang sabar memaki dek pasal jalan kat KL ni yang berbelit-belit sangat. Dah la jam sana sini, orang KL pulak jenis takde timbang rasa dan budi bahasa. Gua dari kecik memang dah tak suka KL. Kalau time mama ajak shopping baju time dekat nak raya la paling gua lemas. Gua lagi rela beli baju kat PKNS shah alam sajor dari menghadapi suasana KL.

Nak dijadikan cerita, cik Bini ku sayang terpilih untuk mewakili guru Fizik daerah Langat untuk ke kursus Educate The Educator. Gua memang berbulu telinga kalau tiapkali dengar cik Bini kena pergi kursus sebab nanti gua kena tinggal sensorang kat rumah. Oleh demikian gua plan nak ikut dia kali ni. Lagipun lama tak honeymoon elok jugak berjalan sama-sama ye dak. So plannya kitorang cadang nak tidur 1 malam kat sana (rabu) lepas tu esoknya gua hantar dia pergi kursus (khamis). Sementara dia kursus tu gua carik la port lepak mana-mana. Kebetulan pulak member gua (Dr Ejard namanya) yang kerja kat hospital Serdang dapat leave hari khamis tu. Member gua tu ajak lepak kat Midvalley so gua takde masalah la. Siap ajak 2,3 orang member lagi. Ok, plan sudah padu. Gua pun google la hotel mana yang murah-murah area KL untuk bermalam tu. Gua jumpa terus telepon 1 hotel ni. Namanya hotel Alamanda. Terletak kat Petaling Street. Hotel murah cap ayam je asal boleh lelap. Lepas setel semua aku sama cik Bini gerak la dari rumah.

Masa sampai je KL, jam menunjukkan pukul 5 lebih. Lu orang tau apa jadi kat KL kalau pukul 5 petang? Jam macam no’orom. Tambah pulak hujan lebat, memang aggravating factor la kan. Kereta tak bergerak-gerak gua rasa. Sampai satu tahap gua tengok ada apek tua parkinson heret tongkat tepi jalan pun gerak lagi laju. Pastu ditambah pulak lagi dengan keadaan gua yang dungu bab-bab jalan kat KL ni memang menerukkan lagi keadaan. Dah dapat gerak pun salah masuk jalan. Nasib baik cik Bini senyum je tenangkan gua dari tepi. Keh keh. Lagi satu hal, GPS cap Proton berjenama Lookatoo eloknya dicampak luak tingkap. Tak berkualiti langsung. Manjang salah bagi direction. Ade ke suruh kona time takde jalan untuk dikona. Nak suruh aku langgar dinding ke apa. Calculation pun bangang kadang tu 30 meter dikata 300 meter. Haih penat la gua. Dah la tengah tahan kencing pulak masa tu. Bila cik Bini buat lawak gua terpaksa gelak guna paru-paru je sebab takut pundi kencing gua vibrate nanti terbocor atas seat. Gua sampai terpaksa nekad lari masuk stesen LRT pastu bayar tiket RM1.20 sebab nak kencing. Nak masuk toilet kena ada token/tiket dulu. Memang mencabar gua rasa masa tu macam The Amazing Race.

Akhirnya keadaan memaksa kitorang untuk tak payah la mencari Petaling Street lagi. Penat dah harung jam dan berpusing-pusing kat KL tu. Cik Bini cadangkan kitorang bermalam kat Jalan Tuanku Abdul Rahman je sebab dia familiar sangat kawasan tu. Gua memang orait je. Bermalam la kitorang kat Palace Hotel area depan Mydin, Jakel sama Semua House tu. Kalau lu orang tak tau maknanya lu orang jarang kena paksa ikut pergi shopping kat Jalan TAR. Rate hotelnya boleh tahan mahal RM120/night. Tapi cik Bini kata ok je. Dia nak belanja. Hehe. Dan yang paling best, bilik kitorang ada Astro. Maknanya gua tak miss la match Barca VS Bayer Leverkusen pukul 3 pagi tu. Tak sia-sia gua stay up. Baca menang 7-1 siap Messi score 5 bijik. Budak Madrid jangan panas telinga ye. 5 bijik tu takde penalty tau. Bukan macam abang Ronaldo pondan tu. Ekeke..

Alhamdulillah, we slept well that night..

Keesokan harinya (hari ni la) kitorang siap-siap & check out awal. Sebelum matahari terbit lagi dah gerak sebab takut tak jumpa jalan nak pergi hotel Maya kat jalan Ampang tu. Pukul 7 dah start enjin. Tapi rupenya tak sampai 3 minit gua drive kitorang dah kat depan hotel. Adoi kalau gua tau baik lepak-lepak sikit lagi main internet ke. Heh. Tapi tak pe la. Best jugak sampai awal boleh teman cik Bini depan hall seminar. Kelakar pulak rasa tengok cikgu-cikgu berseminar. Siap nametag lekat guna selotep je macam budak sekolah. Keh keh. Rupanya dalam nak mendidik budak sekolah, cikgu-cikgu kena la dulu merasa macamana dididik jadi budak sekolah. Menjiwai. Heh.


Lepas daftar je, dia terus kena masuk dewan dah. Tah kenapa gua rasa sayu pulak babai dia depan hall tu. Rasa berat hati. Gua saspek ini la kesannya bila honeymoon. Cinta mekar semula. Ekeke.. lu orang kawen dulu baru paham. Jangan kondem gua. Lu orang apa tau? Lol.

Gua pun jalan la sorang-sorang sejak dari pukul 8 pagi tu. Gua literally berjalan kaki ye. Kereta gua tinggal kat car park. Bila gua jalan tengok keliling baru gua nampak suasana KL ni macamana masa pagi-pagi orang nak masuk kerja. Punya la berduyun-duyun manusia. Yang berjalan kaki lagi ramai dari yang berkenderaan. Ada yang beruniform, ada yang berkemeja, ada yang berblazer, ada yang berbaju batik. Serabut. Bizinya gua rasa hidup diorang. Apa perasaannya bekerja setiap hari macam diorang agaknya. Gua curious. Tapi gua tau tak lama lagi gua pun akan rasa kehidupan mencari rezeki tu macamana. Sikit je lagi.


So dari Jalan Ampang gua singgah maple depan KLCC jap sarapan roti canai. Kedai buruk je tapi roti canai singgit, milo panas 2 ringgit. Mahal la nak banding dengan shah alam. Pastu gua masuk KLCC pulak. Lepas gua dapati semua kedai masih tutup (siapa nak bukak pukul 8.30 gila) gua amek LRT dari KLCC terus ke Midvalley. Gua sempat SMS Ejard. Dia kata nanti pukul 10 dia keluar. 

KLCC yang masih lengang. Gua rasa sangat produktif sebab bangun awal padahal menganggur.


dok KL makan roti kosong pun singgit. Bukan sedap nau pun.


Gua pun legar-legar la kat Midvalley (gua skip cerita yang gua sakit hati tunggu KTM masa kat KL central. Nokhorom lambat nak mampus) sorang-sorang. Oleh sebab gua tak tau nak pergi mana so gua singgah MPH. Gua dok bahagian medical books la apa lagi. Takkan nak suruh gua baca Breaking Dawn pulak. Lagipun gua suka sebab bahagian ilmiah ni biasanya lengang. Orang Malaysia tak ramai yang minat section macam ni. Gua pun menelentang la guling-guling kat situ baca buku. Noorom gua try jawab soalan-soalan buku oxford medical yang MCQ/EMQ tu macam tak pernah stadi medic. Manjang salah. Last-last lepas beberapa ketika, gua givap. Letak buku nak blah tiba-tiba Ejard call. “bro, sorry sangat weh.. jalan perumahan aku kena block la. Banjir ni. Tak boleh pergi mana-mana dah ni..”..

Gua meneruskan hari itu secara berseorangan. Hampa tapi tabah.

Pastu member gua yang sorang lagi pulak SMS berbunyi, “alah, sori weh. Tak dapat datang la. Ko balek je la nanti pukol 4 ko datang la balik amek Dian..”

Noorom.

Gua berteleku sorang-sorang kat MPH. terpaksa la gua tunggu jugak pukul 5 sorang-sorang. Gua cadang nk pusing satu Mid Valley tu tengok semua kedai. Satu-satu kedai gua masuk tengok-tengok. Gua suka la perati gelagat manusia kota ni. Ada la beberapa scene yang menarik perhatian gua dari pagi sampai ke maghrib. Antaranya:

-gua nampak akak pakai ketat-ketat takde tudung tapi duduk kat section buku agama kat MPH. lama jugak dia ngadap buku-buku agama tu siap beli 2,3 buah. Salah satunya yang gua perasan adelah buku hadith 40 terjemahan ustaz Zahazan. Hidayah tu milik Allah ye dak?

-gua nampak makcik pakai tudung tapi pakai skirt nampak betis jalan berkepit dengan budak muda baya-baya gua.

-gua duduk sebelah 1 couple tua masa kat chicken rice shop. Umur around 70an la gua agak. Couple ni muka cina tapi cakap English dan Melayu baku. Gua rasa keturunan baba nyonya kot. Gua ngopeng/curik dengar diorang sembang. “I can’t believe after all these years we’ve been married, we’re still eating out together like we used to when we were in school.”. cara diorang cakap lembutnya la hai. Macam tengah dating time muda-muda. Gua respek couple tua tu.

-gua perati ramai sangat budak muda pompuan kat KL pakai tudung lilit pelik-pelik. Nak tiru Hanatajimbab la tu padahal muka melayu asli. gua bukan nak kutuk muka tapi kesian la sikit kat badan. Gua ingat satu budak ni baya-baya budak amek SPM kat dalam LRT. kesian nau gua nengok kemain panas tengahari buta kepala dibungkus lilit camtu. pastu statik je kepalanya takut kalau gerak bebanyak karang rosak tudungnya. Yang paling menyayat hati, time dia angkat tangan pegang pemegang dalam train tu gua nampak ketiaknya basah dan lecah akibat menahan seksaan panas. kasihan.

-gua nak semayang maghrib. Gua duduk tunggu azan dalam surau lepak-lepak gentel ibu jari kaki. Tiba-tiba ada satu pakcik ni masuk surau. Baju smart macam baru balik kerja. Masa tu kebetulan azan. Dia terus berdiri tegak tangan kebelakang tunggu azan habis. Pandang gua agak slack. Pastu dia suruh gua qomat. Dia pun terus offer diri jadi imam tanpa ragu-ragu. Tapi gua tau dia pun tak yakin nak suruh gua jadi imam sebab gua pakai seluar jeans, rambut tegak-tegak. Dia pun baca istighfar, baca surah annas, dan tah apa lagi sebelum angkat takbir tu. Gua yakin ni mesti banyak ilmu ugama ni. Gua dengar dengan khusyuk bacaan dia. Alfatihah dia agak ok la. Pastu dia baca surah inshiraah. “Alam nashrah laka sodroQ. Wa wadho3na 3nQa wizraQ..” sampai la abes dia baca surah tu dengan mengQolQolahkan semua hujung ayat. Gua rasa nak nangis. Tadi gaya macam good-good je nak pandang slack gua sekali tajwid fail. 

-scene paling gua tak suka, scene budak-budak sekolah berkeliaran kat Mid Valley time hari sekolah. Bukan masalah ponteng sekolah yang gua nak tekankan tapi masalah mental bebudak ni. Pakaian memang rosak. Akhlak pun rosak. gua ada pernah post dulu pasal isu ni (klik sini kalau nak review balik). Couple berkepit sana sini padahal gua tengok yang jantannya muka macam belum baligh pun ada. Yang perempuannya gedik gelak kekeh-kekeh, terkinja-kinja. Gua tak suka la cara budak-budak KL hidup. Gua bukan nak generalize tapi kebanyakannya kat shopping mall memang camtu. Lu tak caya cuba usha gambar-gambar sini: (tengok dengan risiko masing-masing aa. Aku tak nak terlibat. Lol) https://www.facebook.com/antipavilionkids?sk=photos . Bagi gua bebudak ni semua dah susah nak ditegur dah. Elok lemaskan je masa kecik-kecik dulu.




Badan dah sakit-sakit sebab jalan kaki sepanjang hari sorang-sorang. Gua decide nak balik car park kat jalan Ampang balik tunggu cik Bini dari dalam kereta je. Gua naik KTM semula (demi segala isi bumi, gua benci servis KTM. Lembab nak mampus keretapinya sampai. Dah la panas.), pastu LRT dari sentral sampai KLCC. Sempat jugak gua beli Auntie Anne’s sebungkus sebab gua tau isteri gua suka. Dari KLCC gua jalan kaki lagi sampai Jalan Ampang semula. Masa tu pukul 4. sekarang dah pukul 5.30. kejap lagi bini gua keluar la tu. Hujan pun baru je berenti. Gua dengar satu KL banjir tapi Alhamdulillah takde lagi banjir yang gua nampak setakat ni menghalang perjalanan. Hasbiyallahu wani3mal wakeel. Harap-harap jalan nak pergi lebuh NPE jap lagi clear la. ok la, gua dah nampak kelibat cik Bini dah tu. Ololo comel. Haha. Ok, bye.





 gambar-gambar lain yang sempat gua snap menghabiskan masa berseorangan:


gua betul tak sangka gua jumpa fol akhernya kat Malaysia. thank you cik lagenda merahjambu sebab suggest gua carik kat cold storage.


sedih kan makan sensorang? bini gua pulak tengah sedap makan kat hotel. isk..


 Malaysians are lazy.


gua menaip entri ni depan steering kat car park. bahaya radiation terhadap inguinal area gua terpaksa gua abaikan sekejap. kalau tak mati kering gua tahan bosan.

Wednesday, February 15, 2012

MBBCh, Cairo University.

"halloo.. ye, saya nak bercakap dengan Dr Nazrul Syazwan ye.. hehe.. tahniah weh, result dah keluaq.. hg pass.." -Farhan Salleh, 5pm ++, Cairo.

Alhamdulillah. Nak bederai air mata jantan gua. Dah la gua tengah mamai-mamai meninggalkan katil sebab nak jawab fon berdering lagu Sarang Suro Wo. Dapat berita macam ni terus gua celik. Ya Rabb, terima kasih. Penantian gua selama berminggu-minggu sejak habis exam hujung Januari lepas terjawab sudah. Doa gua dimakbulkan Allah dengan keputusan yang gua harapkan.

Gua sekadar nak coretkan betapa gua rasa tak sangka benda ni akhirnya berlaku. Gua grad dari universiti perubatan..? wow. Sungguh gua tak tipu, gua memang serupa tak percaya. gua dah try dah tadi suruh bini gua lempang-lempangkan pipi kot-kot gua mimpi tapi bini gua refuse lambang isteri yang baik. Gua tarik napas dalam-dalam. memang betul gua dah grad. Alhamdulillah. Terus sujud syukur tanpa berfikir panjang.

Gua nak bercerita. Gua grad dari U dengan cara yang agak berbeza dengan sesetengah kawan-kawan yang lain. Gua amek risiko yang gua nak try macam-macam benda dan enjoy masa gua jadi student ni ke taraf maksima. Sejak naik 2nd year gua mula sedar yang bidang ni memang tak tipu sangat gua tak minat. Puas gua fikir macamana nak kasi gua enjoy zaman belajar. Gua tengok suasana student medic secara amnya memang tak berapa ada life dan stressful. Tapi tak boleh salahkan diorang sebab memang itu la methodnya untuk sakses dalam bidang ni. Cumanya method ni tak kena dengan gua. Gua dah cuba tapi makin lama minat gua makin pudar. So gua decide yang gua kena guna method sendiri supaya gua ada minat nak belajar dan tak stress. Gua cuba balancekan antara enjoy gila babi dengan study. Gua nak jugak buat macam-macam dan main puas-puas disamping tak ketepikan study gua. Walaupun susah tapi gua tetap berdegil nak ikut cara ni. Hasilnya tiap-tiap tahun result gua memang tak berapa terbang berwarna-warni macam rakan-rakan yang lain tapi gua puas. Gua tak sangka gua mampu buat cara ni. Terima kasih Tuhan sebab izinkan aku bergembira sebagai pelajar perubatan selama ni.

Nikmat apa lagi yang gua nak dustakan? I enjoyed my student life to the max, I'm married to the girl I love the most, I'm expecting something big coming up soon, and I'm officially graduated from medical school. No words can describe how i feel right now and how grateful I am. Tak cukup tanah gua nak sujud rasanya. Cuma mulut je tak henti-henti cakap alhamdulillah.

And for the record, gua dah pun kat Malaysia sekarang. Gua decide untuk balik awal sebelum result keluar sebab obviously gua rindukan isteri gua. Apa lagi. Lu orang kalau belum kawen jangan nak eksyen ye. Rasa dulu baru tau pedih tak pedih berpisah berjauhan. lol. Gua gamble je balik sebab gua dah tawakkal. Bila dah tawakkal apa lagi mau takut ye dak? Alhamdulillah tak sia-sia decision gua ni. So pasni urusan sijil dan lain-lain dari U sebagai pengesahan aku lulus MBBCh gua serahkan pergantungan kepada Acap Isa sepenuhnya. Sori Acap! Tapi gua tau Acap memang memahami situasi gua. Dia sahabat seperjuangan yang selalu memahami gua selama dekat 7 tahun ni.

So, gua kat sini nak dedicate kejayaan gua ni buat Mama & Abah yang pertama sekali. Tanpa dorongan diorang ni gua takkan mampu la nak jadi student medic. Mustahil. Doa mama gua paling power sekali gua rasa. Abah pulak sifat supportivenya tak pernah buat gua rasa down lama. Tiap kali cakap dengan Abah kompem gua semangat balik nak baca buku. Tu belum masuk hal duit dan perbelanjaan yang Abah keluarkan nak bagi gua study dengan tenang kat sini. Kejayaan gua memang sememangnya hak Mama & Abah. Tak sabar gua nak kasi tau kat diorang yang gua dah lulus. Esok pagi insyaAllah gua nak ke Shah Alam (gua sekarang kat rumah mertua gua) kasi surprise. Can't wait! :D

Seterusnya kompem la buat Isteri gua yang sangat-sangat-sangat gua sayang, Nurdiyana Binti Asmawi. Dia yang pertama tau pasal kejayaan gua ni pagi tadi. Kenangan bersama-sama di Mesir time gua exam itu hari paling gua tak boleh lupa. Gua selalu berangan nak kawen time belajar dan ada isteri teman gua 24/7. Tak sangka gua dapat apa yang gua hajatkan. Terkenang-kenang je kemanisannya. Tak terungkap pengorbanan dia jaga gua selama lepas kawen ni. Gua janji, sepanjang hidup gua selagi gua bernafas, gua akan jaga dan protect dia sampai habis kudrat gua. I will :)

Lepas tu, gua nak dedicate jugak kejayaan ni buat sahabat-sahabat yang rapat dengan gua terutamanya yang kat area Cairo. Paan, Haikal, Akmalhakim, Taha, Farid, Acap, Apis, Ambe, Pikai, Bakemal, Mat, Azah, Izzati, Hamizah, Khadijah, Hazfizah, Kak Paan, Kak Mai, Apest, Iwan, Abe, Haziq, Faiz, Antu, Daud Soleman, Wawan, Acap Rahim, Huzaifah, dan lain-lain. Korang la sumber hiburan gua sepanjang jadi student. Time gua down, lu orang sapot pelan-pelan. Time gua up lu orang bakar macam nak gila. Sayang gila babeyh la kat korang gua tak tipu. Untuk senior-senior lama gua pun, gua rasa gua berhutang separuh nyawa dengan diorang sebab bela gua, jaga gua, ajar gua cakap ammiyah, ajar gua cara hidup kat Mesir, ajar gua masak, ajar gua jadi dewasa, ajar gua semua la! heh. Gua sesungguhnya terhutang budi sampai mati.

Next, junior-junior yang tak dapat la gua nak taip satu-satu nama. Semua yang rasa korang kenal dan rapat dengan gua, gua cukup terharu dengan kepercayaan lu orang selama ni. Walaupun lu orang tau yang gua ni below par secara konsisten, tapi gua dapat rasakan lu orang selalu sapot gua dari belakang. Walaupun gua ni terang-terang pembangkang besar persatuan PERUBATAN, gua nak lu orang tau yang gua tegur apa semua tu demi kebaikan PERUBATAN tu sendiri sebenarnya supaya tak berlebih-lebihan dan lari dari idea asal penubuhan. Maafkan gua kalau banyak berkasar bahasa. em.. Buat junior-junior yang agak sombong dengan gua lagi-lagi bebudak 1st year yang selisih pun tak reply senyum, selisish bahu tapi haram tak tegur, gua harap lu orang tukar la attitude tu. Gua ni membesar dengan kasih sayang sahabat dan senior. Gua yakin lu orang takkan berkembang kalau sombong macam tu sampai ke tua. Pergi la mampus sama persatuan lu orang kalau nilai bersatu dalam persatuan tu tak ada. Jangan kan nak bersatu, nak bertegur sapa pun susah. Gua doakan suasana harmoni antara semua lapisan umur yang gua dah perjuangkan sejak 2005 akan terus jadi amalan kat Mesir sana.

Buat sahabat-sahabat sekuliah gua juga gua tak lupakan. My colleagues from Jordan, Palestine, Syria, Saudi Arabia, Somalia, Djibouti, Mauritania, Chad, Sudan, and many more. I owe u guys everything for making my life as a student such a great life to be remembered. Thanks for teaching me everything be it arabic language, medicine or anything even a small tiny bit of unimportant thing, I appreciate them very much. I'm looking forward to see you guys again in the future. I'm gonna miss all of you, really..

Dan lastly untuk semua yang mengenali gua secara langsung atau tak, gua berterima kasih sebab lu orang banyak doakan gua dan dorong gua biar berakal sikit. Gua tau gua memang lagha tapi lu orang yang selalu betulkan langkah gua bila mana gua silap. Peranan lu orang besar dalam hidup gua. Thank you semua..

Egypt, I'll see you again in the future inshaAllah..

MUHAMMAD NAZRUL SYAZWAN BIN KAMARUL ARIFFIN,
MBBCH, CAIRO UNIVERSITY.
2005-2012.



Muhammad Nazrul Syazwan Kamarul Ariffin,

Kasrel Einy School.