Friday, November 4, 2011

sembang-sembang pasca.







Selamat petang. Sejak gua dah ada isteri ni la kali pertama gua rasa nak update blog. Bizi lu orang takkan paham. Keh keh. Ni pun gua rasa ada masa sikit sebab gua ada sikit malas nak baca sejeri petang jumaat. Daripada gua melingkar atas katil sorang-sorang (orang rumah gua dah pegi kerja) baik gua melakukan sesuatu seperti bermain PES2012, menaip entri baru.

Sejak gua kahwin ramai tanya apa perasaan gua. Yang tanya bunyi lain macam tu gua tak jawab. lol. Serius gua cakap hati gua sekarang macam lake garden. Tenang, nyaman, seronok, berirama, berdendang sayang dan lain-lain. Kalau la gua tau camni rasanya nikmat bercinta memang lepas abes sekolah dulu lagi gua dah kahwin terus. kah kah rugi betul usia. Siapa yang plan kahwin lambat-lambat tu gua cuma boleh nasihatkan piker la balik elok-elok. Tak ada apa ruginya kahwin awal. Rugi umur beb kalau tunggu tua.

Dan bagi gua pulak, gua dapat wanita idaman gua. 7 tahun gua tunggu dan sabar. Long distance relationship memang mencabar tapi kitorang berjaya harung dengan selamber. Tapi perit, pahit, sakit tu yang merasa je tau. Bagi lu orang yang nak try jarak jauh, gua nak pesan,“lesson #1: Win heart. Winning heart is better than winning arguments”. Alhamdulillah gua rasa tak cukup sujud syukur gua nak buat melepasi halangan ni.

Gua jenis suka mengenang. Reminiscing memang best. Gua betul rasa tak sangka gua kahwin dengan kawan sekelas. Kalau gua sama isteri sembang-sembang bukak balik cerita zaman sekelas dulu memang rasa kelakar. Rasa awkward pun ada haha. Ye la, sebabnya member-member kan. Siap pernah sama-sama dapat voted jadi King & Queen of the class lagi masa form 5. Kebetulan betul masa tu. Sekali pulak gua amek member sekelas buat isteri. Mana tak timbul sedikit rasa awkward bila bukak cerita. Keh2. Apapepun gua suka ending dia.

Ok hari ni gua nak sembang kebanyakannya pasal kahwin ni. Nak baca, baca. Taknak baca apa gua boleh buat kan. Ekeke. Meh gua cerita sikit apa persediaan kalau lu orang teringin nak kahwin.

Benda paling orang takut kalau nak kahwin ni sebenarnya bab duit. Kahwin memang buat poket kering. Ramai orang yang nak kahwin lambat sebab alasannya tak ada duit. Gua faham sangat perasaan tu lagi-lagi pihak lelaki. Paling teruk sekali lu orang yang duduk area Selangor, KL, JB, Singapore, dan bandar-bandar besar yang lain. Belanja kahwin kalau setakat mampu kumpul 10k je memang tak logik nak buat makan-makan, hantaran, sewa baju, buat kad jemputan dan lelain. Meh kita sembang sikit buat lu orang nampak apa yang nak dibelanja nanti.

Kenduri: terpulang sama ada lu orang nak masak sendiri atau tempah catering. Dua-dua ada pro dan con. Masak sendiri boleh jimat duit dan boleh eksyen masakan sendiri power dan boleh backup sendiri kalau lauk habis tapi side efeknye lu orang akan penat gila bahabi, memerlukan tenaga orang kampong, lepas habis kenduri kena sambung mengemas kurang-kurang 2 hari, dan kena basuh pinggan mangkuk yang menimbun. Kalau catering pulak akan makan belanja mahal sikit (actually tak banyak beza pun dengan masak sendiri), tak boleh eksyen sebab orang lain yang masak dan makanan terhad kepada tempahan. Tapi yang bagusnya catering ada sediakan pelayan (penanggah), hiasan khemah dan meja pun dia yang buat, kemas, dan yang paling penting tak guna tenaga tuan rumah. Lepas habis kenduri boleh terus terlentang. Pengantin pun boleh senyum lebar relaks bersama pasangan tersayang. Ekeke. Soal harga makanan catering , ada banyak range harga kita boleh pilih. Kat Selangor paling-paling murah pun RM10 sekepala. So kalau jemputan 1000 orang memang la RM10k dah habis kat situ sajor. Amacam? Senak kan? Tu belum campur kalau decide nak buat kat dewan lagi tu. Kena bayar sewa dewan pulak 1000-2000. Nak dewan harga 4 ratus, 5 ratus memang ada. Tu ha dewan sekolah jenis kebangsaan Simpang Renggam.

Soal kenduri ni pulak biasanya tugas abah-abah kita la. Bagi sesetengah tempat, kenduri ni lambang kehebatan tuan rumah. Biasanya bapak-bapak pengantin yang akan keluarkan duit so lu orang tak payah risau banyak. Tapi ada jugak gua dengar yang kata kenduri ni kena guna duit hantaran yang lelaki bagi. Gua tak kata benda ni salah. Tapi bagi gua lagi baik kalau si bapak tau yang tugas dia terhadap anak perempuan adalah membesarkan, memberi didikan agama dan mengahwinkannya. Bila masa pulak bab mengahwinkan anak perempuan ni tiba-tiba jadi tanggungjawab menantu kena bayar untuk kenduri belah perempuan segala? Tapi pandai-pandai la style masing-masing ye dak.

Ok, bab yang kedua pening: bab duit hantaran. Benda ni la yang menentukan banyak ke sikit bajet nak guna untuk belanja kahwin. benda ni tak ada nilaian yang tetap so memang susah untuk orang yang belum ada awek untuk dia simpan duit dalam tabung berapa banyak nak spare untuk hantaran kelak. Kat sini gua nak cakap apa yang gua rasa la. Bagi gua, duit hantaran ni biar la letaknya pada keikhlasan. Kalau mintak mahal-mahal, akan timbul perasaan keterpaksaan dan tak ikhlas dalam hati lelaki. Tapi kalau serahkan kat pengantin lelaki nak bagi berapa, dia dengan senang hati akan bagi seikhlas hati dia. Oleh sebab ada perasaan sayang, insyaAllah banyak punya la yang pengantin lelaki akan bagi. Hadiah bukannya untuk kita meminta, tapi hadiah untuk kita terima. Faham konsep tak? Gua sakit jiwa betul kalau terbaca kat fesbuk budak pompuan cakap, “kalau bf aku masih tak mampu kasi hantaran 20k jangan harap la dia nak kawen”. Kepala abah kau. Kau sayang suami ke sayang duit, gila? Gua nasihatkan kat bf dia baik lu tinggal perompuan macam ni. Rugi. Duit habis, kasih sayang tak dapat, ape pun tak boleh.

Mentaliti melayu bahawasanya kalau pangkat/kelulusan tinggi kena mintak hantaran tinggi adalah bagi gua sangat serabut. Siap gua baca kat fesbuk ada pulak badigol mana tah buat list nilai hantaran mengikut tangga kelulusan. Yang PhD gua tengok sampai 50k. Ni ape benda ni, doh? Ada gua dengar kisah dari kawan lama, dia cerita pasal sepupu dia yang grad dokte. Fuh. Dokte beb. Konon la bangga dia pun letak harga 25k masa nak nikah. Grand toksah cakap. Bangga woih sapa tak bangga. Laki dia kerja biasa je tapi still mampu la nak bayar. Pastu lepas kahwin kejap, laki dia tak tahan. Manjang gaduh je sebabnya laki dia rasa macam tak kahwin. ada bini pun macam tak ada. Sikit-sikit kerja, sikit-sikit menulis, sikit-sikit dengan meja. Suami mana tahan beb. Dia kata apa la guna bayar 25k untuk bini berijazah tapi yang dia dapat adelah muka masam (penat balik kerja), jawab sepatah sepatah, makan megi macam zaman bujang, hati sakit. Baik cari wanita kampong yang comel-comel, pandai serba serbi hal rumah, pandai jaga anak, banyak masa layan suami, solehah pulak tu. Itu kalau 30k pun berbaloi beb.

Yang lelaki pulak, jangan lupa menyimpan duit la ye. Jujurnya aku sebagai lelaki nak cakap yang mengumpul duit untuk kasi hantaran tu adelah benda yang seronok. Oleh sebab kita ada rasa sayang, kita semangat nak kumpul dan bagi sebagai hadiah. Hari-hari suap megi pun tak apa la. Hati senang je piker masa depan ye dak Tuan Akmalhakim & Farhan Salleh?. keh keh..Camni, kalau sehari lu orang boleh kumpul RM10, sebulan dah RM300. Kalau start kumpul dari 1st year, nanti masuk 6th year lu orang dah boleh dapat RM21.600 bodoh-bodoh camtu je. Buatnya lu orang terpaksa kawen dengan bakal dokte yang power gila babi, dia mintak 20k kira dah selamat la tu siap ada balance 600 buat beli bantal peluk. Lepas kawen nak kena peluk bantal je sebab bini lu kerja. Bini bekerjaya ye dak. Ekekekeke..

muka-muka menabung dan makan megi. Tq akmal sebab sudi tidor rumah aku dan buat macam-macam untuk majlis aku. terharu toksah cakap.


Pastu benda-benda lain macam pelamin, baju sewa, dan juru mekap tu kurang-kurang paling murah gua pernah tengok ade la RM2k jugak. Photographer kalau nak yang power memang kena ada RM3000 untuk 2 hari punya shooting. Kalau nak yang murah beli kamera sendiri. Barang-barang kecik macam door gift pulak boleh menelan belanja dekat RM1000-RM2000 bergantung kepada benda apa korang nak bagi tetamu. Kad jemputan paling murah pun 30sen sekeping jenis monochrome, kertas biasa-biasa tak ada gambar. Kalau tetamu 1000 orang maka dah RM300 kat situ. Ada jenis nak tip top kad hantaran grand warna warni siap ada gambar korang main kejar-kejar tu mungkin dalam RM1.50 la sekeping. Semua perkara di atas ni ikut pepandai la taste masing-masing. Dapat bini high maintenance nak glamour-glamour, good luck la aku ucapkan.

Setakat ni tu je la yang aku pikirkan perlu di bagitau. Ada macam-macam lagi hal-hal yang kecik-kecik, details-details yang belum gua sebut macam dulang-dulang, barang hantaran, hiasan rumah, ada yang nak tempah baju baru untuk family biar sama warna, hiasan bilik pengantin, duit minyak, duit tol, duit penanggah, duit tok kadi, belanja honeymoon dan macam-macam lagi. Total? Lu kira sendiri. Jangan tanya gua habis berapa. Cuma gua boleh cakap, gua rasa titik peluh dan titik gastric HCl gua yang menitis akibat tahan lapar bertahun-tahun berbaloi-baloi. Semuanya Allah mudahkan untuk gua, isteri tersayang dan family. Yang penting apa? Ikhlas lah dalam memberi, berlapang lah dalam menerima. inshaAllah takde hal punye la. ok, babai.










p/s: gua dengar Mesir macam nak sauroh lagi. demm la silap-silap ada evacuation lagi. Gua rasa nak lempang rakyat Mesir. Gua nak final exam ni tolong la jangan macam-macam nak extend-extend. Camni la, apa kata lu orang sauroh lepas gua abes exam? Gua dapat grad, lu orang dapat berperang, junior-junior gua dapat cuti free. Win-win-win situation apa.

28 comments:

sehahnazri said...

heheh serius ak rse mcm susahnye haih nak setel sal knduri kendara ni ye..bab duit hntaran sume2tu mmg pening wei..even ak perepuan,pon ak rase cmm da strt nak menabung untuk kenduri2 ni..anyway,congrats n sweetnye ko ngn kak dian..boleh adaptasi novel ni

Muhammad Warouq bin Qamar said...

susahnya sekejap je. manisnya berpanjangan. hehe.. kena la menabung. paling kedekot taik idong masen simpan singgit singgit pun jadi la. demi orang tersayang kompem tak terasa punye la menyimpan tu. tq sehah. selamat menabung!

sehahnazri said...

hehehe..menabung ye cik warouq..hahaha calon tade lagi..ade calon baru ak menabung..hehe g korea dulu..hehe

sehahnazri said...
This comment has been removed by the author.
Muhammad Warouq bin Qamar said...

keh2. dah ade calon baru menabung takut tak tertabung nanti cik sehah. ekeke..

Cik Mas said...

patutlah aku tak kawin-kawin sampai sekarang. sebab aku takda duit rupanyaaa....

:P

gile, insaf aku baca entry ni.. tq wrq. kau buat aku rasa kahwin itu sesuatu yang..... yang... sangat sukar T____T

Muhammad Warouq bin Qamar said...

eh, jangan la pikir susah2. senang je la kawen ni. eheh.. once dah niat, lepas tu terus dimudahkan inshaAllah. eh, ape lagi cikmas, kawen la. best woo. ekeke..

Cik Mas said...

ye ye aku nak kahwinlah niii... :D

(lepas baca entry ni, terus malam tadi aku mimpi kau dgn Kak Dian! mimpi aku pegi ke knduri kawin korang. gila real mmpu tu!)

nurhazDV said...

pergghh..mmg rase tak nak mkn..nak menabung utk kawin..nak bantu pasangan..ceceh...haha..smeoga berbahgia selalu....

Muhammad Warouq bin Qamar said...

cikmas, sampai mimpi2 tu kesian pulak aku dengarnye. nanti ko kawen tahun depan jangan kawen jauh2 tau. senang aku nak datang okeh. ekekeke..

nurhazDV, aku nasihatkan ko jangan makan la. baik menabung je. biar rupe je jerangkong tapi dalam hati berbunge2 masa kawen sok. hehe. tq.

Eng Einy said...

hahak cayalah bang waruk !! salute sama you

Muhammad Warouq bin Qamar said...

haha. gogo ramu! go for it too! (?)

Inayri Idrus said...

Kalau mak yg nak demand lebih2 mcmne plak tu warouq? mak tetapkan mcm2 syarat kalau anak nak kawin eg; kerja dulu, hantaran kene 20k dan mcm2 lg permasalahan yg lain

Amermeftah said...

hahaha gua taw lu tgh high

gua dah lama perasan entri ni tapi gua buat tatau je sebab gua tau kalo gua baca nanti gua pilu

gua faham perasaan korg yg bende dah ade depan mata tapi takleh buat apa-apa, menggeletar menggelupur tunggu masa

tp bagi gua yg solitary ni perasaan dia sayu, rasa sayu sampai mcm nak selam dlm sungai nil tak timbul-timbul

nanti bila gua kawen (kalo gua (sempat) kawen), gua takleh nak nasihat supaya org kawen muda sebab gua pon dah tua, tapi gua doa je la biar dorang mudah, sebab setgh org bukan sengaja tp circumstances berbeza, tp mmg betul pun, ndak seribu daya, mau seribu cara, gua pun tak tau, gua tak pengalaman

p/s: kesianlah kat sape yg awek die dokte, atau dokte yg jadi awek sesape, agaknya kita boleh kata its okay kat sikap ahkowat medik mesir yg begitu dgn dak laki, sebab agaknya dorang tau kalo dorang berlaki, laki dorang takkan tahan

Muhammad Warouq bin Qamar said...

nash, kalau mak yang demand lebih tu aku tak boleh buat apa la. tu masalah sikap mak masing2 la. tapi still sebagai anak boleh je nak bincang elok2 dengan mak e.g "mak, saya tak nak la mak letak mahal2.. daripada suami saya kena berhutang, berlapar perut nak bayar harga mak letak tu baik dia guna duit tu untuk kehidupan kitorang lepas kawen nanti.." dan sebagainye. pepandai la okeh.

pasal kerja pulak, aku dulu pun mak bapak suruh kerja dulu. siap marah aku mintak nak kawen time belajar. tapi Allah kan ada. doa la. sebab Dia yang tentukan, bukan mak bapak. pastu try pujuk dan explain secara serius. mesti dapat punye

Muhammad Warouq bin Qamar said...

bakemal, saya pun faham je perasaan bakemal yang circumstances berbeza dengan saya. tapi sekali dah dapat nanti terus kawen ok. jangan tunggu lama2. hehe. saya doakan bakemal-hyung nim murah rezeki. amin!

pasal akhawat mesir tu saya hanye mampu mentrolling sajor. haha. geram bebenor dengan sikap sesetengah pihak mereka.

caHayA pembUkaAn haTikU said...

warouq.. aku tngk mjls ko grand giler.. mmg sah menabung bnyk b4 kawin kan.. hahah.. tahniah2.. kat fb x der plak ko pakai baju suit putih ala2 barat gituewww.. aku tak merasa dulu..hahaha.. sbb wat sederhana jer.. org sponser kawin kan..hehehe.. alhamdulillah..kawin gak even mmg tak merancang..tup2 aku dah kawin, dah nak jd mama pun..heheheh..

tahniah sbb dpt berdepan dgn cinta jarak jauh dgn jayanya..tahniah sesangt.. sbb aku now ngah mengalaminya.. huhu.. bnyk ujian.. tp lesson yg ko bg tu, aku rasa aku akn cuba praktikkan..insyaallah..

haha, kwin kwn satu kelas.ingt lg pas ko spm, ko citer kat aku, cm ner ko leh usha kak dian.bila tngk pic ko kwin, aku teringt kisah tu beb..wakakaka.. alhamdulillah.. happy ending kan uols.. 'member baik' ko tu bila lg kan?? heheh..

tahniah lg sekali, sbb dpt menabung dgn bersungguh-sungguh b4 ko kawin.. hehehe..

Muhammad Warouq bin Qamar said...

majlis aku nampak aje macam grand tapi sebenarnye tak guna banyak bajet pun. tak tipu ni. aku pun kumpul duit takde la banyak sangat. heh tq fath. eh kat fb ade la yang baju suit putih tu. ko tak perasan kot. banyak jugak aku letak.

ko kawen dulu memang mengejut jugak la. sederhana takpe yang penting kehidupan lepas kawen tu bahagia ye dak?

cinta jarak jauh memang susah. aku pernah merasa masa sebelum kawen je. tapi yang lepas kawen belum rasa lagi dan aku yakin la pedihnye berlipat kali ganda. isk.. tak sanggup aku nak pikir. aku harap ko kuat la lagi2 ko tengah pregnant sekarang ni. semoga baik2 semuanya.

cerita aku tu ko simpan je la sorang2 ye. segan aku. hehe. member aku tu tah bile tah nak kawen. manjang berahsia je dengan aku. bengkek betul

jumb0 Gem0k said...

ok,aku bru bce ini blog.nnt2 aku ulas k.tp dem,,cane ko leh cpt bce entry aku yg bru ltak tu.mmg pntas ko wrq!

Muhammad Warouq bin Qamar said...

aku memang jenis update pasal member dengan pantas. hoho..

jumb0 Gem0k said...

aku bru pas bce blog ko.ok entry ko ni wat aku rse sedar ttg sumting.yes,sedar ttg keikhlasan.ikhlas tu penting kot.hmm.....tq wrq!tp mmg byk belanja ken pakai time kawen?aduh....tunng pon x lagi da pikir tunng..tunng byk pakai duit x?ni ptut aku tnye kak dian.cer cte sket.haha

jumb0 Gem0k said...
This comment has been removed by the author.
jumb0 Gem0k said...

aku bru pas bce blog ko.ok entry ko ni wat aku rse sedar ttg sumting.yes,sedar ttg keikhlasan.ikhlas tu penting kot.hmm.....tq wrq!tp mmg byk belanja ken pakai time kawen?aduh....tunng pon x lagi da pikir pasal kawen.haha!eh,tunng byk pakai duit x?ni ptut aku tnye kak dian.cer cte sket.haha

Muhammad Warouq bin Qamar said...

ye, tu la yang aku nak tekankan. ikhlas tu yang penting. bila ikhlas, apa pun jadi masa proses nak kawen tu jadi mudah pastu takde pressure. kekurangan semua diterima sebaiknya.

belanja kawen memang banyak la aku tak deny. tapi kalau cara menyimpan dengan baik takde masalah aku rasa. tunang bagi aku sebenarnya tak perlu pun. agak membazir duit di situ. kalau dapat, plan untuk kawen je terus. kalau buat majlis tunang, kena pikir nak jamu orang lagi (at least 50-100 orang dah kompem) pastu hantaran lagi, baju bertunang lagi etc. tapi still kalau nak buat, apa salahnye ye tak? aku masa tunang dulu habis dalam RM3000++. dian tentu la lagi banyak sebab majlis buat kat rumah dia plus dulang hantaran perempuan untuk lelaki lagi banyak. tang baju dia saving sikit masa tu sebab dia pakai baju buat sendiri. cuma beli veil dengan tudung je kat jalan TAR.

aku doakan la progress korang ke arah perkahwinan dimudahkan. aku tak sabar sangat nak tengok ko ngan paan nikah. eh, camane la rupa paan time akad nikah nanti agaknya aa? haha. aku nak pegi tengok!

Abdul Munir Sanusi said...

hantaran berapa bru? Ada harga Neelofa ke tak?

Muhammad Warouq bin Qamar said...

hantaran sekodar-sekodar je seikhlas hati, beb. harga Neelofa gua tak tau. hantaran erra fazira gua ingat la.

Anonymous said...

llnzk [url=http://www.beatsheadphonesuksale.co.uk]cheap beats by dre[/url] oqgvkxqa http://www.beatsheadphonesuksale.co.uk meusxuxze silgfa [url=http://www.cheapbeatsukheadphonesale.co.uk]dr dre beats[/url] rbmanujdhttp://www.cheapbeatsukheadphonesale.co.uk austvpqwv tcccio [url=http://www.cheapbeatsbydreuksales.co.uk]beats by dre[/url] fxywhnmc http://www.cheapbeatsbydreuksales.co.uk msunkfogd kzfrue [url=http://www.cheapbeatsbydresaleuk.co.uk]beats by dre[/url] vautyihs http://www.cheapbeatsbydresaleuk.co.uk iljyuddws zslamr [url=http://www.cheap-beatsbydreuk.co.uk]dr dre beats[/url] lyvudahy http://www.cheap-beatsbydreuk.co.uk qyzprzjah csmzfh [url=http://www.beatsbydrdreukonsale.co.uk]beats by dre[/url] pwktogau http://www.beatsbydrdreukonsale.co.uk nacpdwaam c

Anonymous said...

pwezz [url=http://www.beatsbydresolosales.com]cheap beats by dre[/url] pafcsdwz http://www.beatsbydresolosales.comwickvbthy wvvsqq [url=http://www.beatsbydrdrestudiosales.com]cheap beats by dre[/url] ecspugfzhttp://www.beatsbydrdrestudiosales.com rjkehtntm ayxklt [url=http://www.drdrebeatsheadphonesonline.com]beats by dre[/url] guxdeakk http://www.drdrebeatsheadphonesonline.com bzxdjtrdu uphgoi [url=http://www.drdrebeatsheadphonesforcheapsale.com]beats by dre[/url] kztbtgrc http://www.drdrebeatsheadphonesforcheapsale.com feujaycbm kpsgep [url=http://www.drdrebeatsheadphones-cheap.com]dr dre beats[/url] mxorrlas http://www.drdrebeatsheadphones-cheap.com vpbzhqesw zgjgpr [url=http://www.drdrebeatsproheadphonessale.com]dr dre beats[/url] wyzuirrb http://www.drdrebeatsproheadphonessale.com ymjfxklkx w

Muhammad Nazrul Syazwan Kamarul Ariffin,

Kasrel Einy School.