Thursday, March 3, 2011

diorang teruk, kitorang ni alim. so peduli apa kitorg sama diorang.

kat kedai makan depan rumah gua ade satu akak cashier umur macam 30an. time tengah makan, mak gua cerita yang dulu akak ni kene tinggal suami. dah lama dah. kesian.. sampai kene carik kerja sorang2. gua pon diam sambil suap nasik. tapi dalam pada gua diam mak gua tunjuk2 perut akak tu. gua kalih, dah bunting rupenye. gua geleng kepala. hilang kesian. dalam hati gua cakap, "uish. power laki dia punye benih.. berbulan2 latent dalam rahim steady je active semula.."

tengok pada gejala sosial macamtu gua menung. sambil makan gua terpikir..

*****

gua suke nak bercerite hal sosial sekeliling lagi2 hal budak2 muda. kasi bukak sikit mata pandang semua orang keliling kita. gua tau sahabat handai gua ramai budak sekolah agama. masa zaman kite sekolah kita tak penah nampak keadaan remaja macam dunia hari ni. hari2 kat sekolah kita tengok suasana islamic la kononnya yang berjaya ditanam dalam kepalotak kite semua oleh guru2 dan sekolah. lelaki sama perempuan jarang betul la kalau nak nampak yang berhubungan, bercakap, apetah lagi flirting. mau kene karate spine sama pengawas poyo. sampai tahap kalau ade urusan sekalipun, budak2 lain jantina akan bercakap dari jarak yang agak jauh suara sayup2. kalau ade opsyen pakai intercom gua rasa derang dah pakai dah. gua penah nampak budak2 laki sama perempuan sembang hal rumah sukan berdindingkan vending machine air tin. sorang sebelah kanan mesin, sorang sebelah kiri. tak pandang muke, tak nampak rupe. memang didikan agama taraf wali.

tapi kita kena bukak mata, sahabat2. gua ni diberi kesempatan melihat kejahilan dunia masa gua didesak ke PLKN dulu-dulu. akibat dari tingkatan 1 sampai 5 gua diasuh dalam suasana muslim beriman, maka gua shock sama surrounding yang baru sebegitu. hari pertama gua dok dalam kem gua ketakutan tengok budak2 style lepasan sekolah menengah biasa ni bergaul. 1st sight, gua nampak laki tampar bontot perempuan, perempuan gelak2 malu. gua balik bilik rasa nak demam. amacam? tu baru jam pertama gua sampai Kem Bakau Resort, Kertih. belum gua cerite yang complete 3 bulan. sekuat mana pon iman, akan sikit-sikit goyah kalau kite sorang2 je yang agak beragama dalam suasana macamtu. mula2 takut, tapi sikit demi sikit kite jadi macam orang sekeliling.

keadaan tak banyak beza dengan budak2 zaman sekarang. gua ade adik tingkatan 4 kat sekolah menengah harian biasa. selalu gua pegi amek dia kat sekolah tengahari pukul 1.10. dari luar pagar sekolah gua dah nampak ragam remaja zaman sekarang. keluar je pagar, serupe tertinggal otak kat dalam sekolah. yang lelaki buang baju kemeja, duduk bersidai atas motor isap rokok kasik awek lalu lalang nampak gagah. serupe macho padahal tak langsung. yang perempuan pulak gatal melayan. terkekeh-kekeh lompat2 naik belakang motor budak laki bergurau manja. pegang2, cubit2. haram tak comel. diorang tak tau ke budak2 laki tu dalam kepalaotak dia pikir 1 bende je. rugi masa depan doh senang2 kasik kat orang bende tu.

aku membayangkan ape nasib budak2 ni kat zaman universiti nanti. time sekolah dah serupe itu. zaman U karang ntah jadi ape.

selain daripada kurang didikan agama, gua rasa nak salahkan teknologi la bole tak? gua perati budak2 sekarang ni umur 9 tahun dah ada henset. henset, bai. henset! zaman gua dulu nak dapat main henset pun tunggu graduate SPM, doh. gua tabung duit pelan2, ikat perut, lepas SPM baru dapat beli Nokia 3100. tapi budak2 sekarang masuk sekolah rendah dapat screen touch wtf? kecik2 dah bole main SMS dengan pakwe, calling-calling, bersayang-sayang, berbaby-baby, begayut tanpa halangan mak bapak. ha, mak bapak pon satu la pegi kasik buat ape? sumpah gua potong jari tengah kalo kate budak2 sekolah beli henset untuk kegunaan calling family, buat folio, simpan data kerja rumah dan urusan sekolah. kompem la 90% gune untuk bercinta. basic. budak2 sekolah ni jiwa tak tenteram. hormon baru nak develop. perasaan macam2 datang time tu. hasilnye tengok la: budak perempuan jadi gatal satu macam, emo2 (masalah dengan pakwe, saingan dengan betina lain, gosip2) & budak lelaki pulak jadi miang di pelbagai tempat, flirting, takde malu. padahal bulu ketiak pon belum abes tumbuh. anak gua sok jangan harap la nak dapat henset sampai umur 18. tu baru cerite soal henset. belum hal internet lagi dengan chatting, facebook, myspace segala (serius gua loya baca status luahan perasaan budak2 perempuan sekolah dalam facebook). gua jamin kalau chatting tu ramai je bukak webcam dalam bilik. mak bapak pulak tak tau ingatkan anak2 gune internet bukak Wikipedia tajuk Penaakulan Matematik wtf.

nampak kan kesannya?

gua nak bagi pendapat ni. bagi gua, gua rasa budak2 yang keluar dari sekolah agama lepas tu sambung pulak stadi kat negara timur tengah ni banyak untung. mata tak nampak abes lagi dunia luar. duduk dalam kelompok yang terjaga. dunianye hanye buku medic & rakan2 yg terdekat. kadang gua ternampak budak2 alim dan siqoh ni sesekali nampak maksiat depan mata bukan main terkejut. pastu terus nak dakwah jenis sound direct gune ayat Quran, hadith dan lain2. gua rasa method tu agak salah. jiwa korang tu lain sama jiwa budak2 tu. masuk pon kene ade style. pastu jangan la dipandang hina budak2 tu. "ee..dah la tak pakai tudung, rambut warna2, perangai mesti tah pape. jangan kawan dengan dia..". tu perangai tipikal mak bapak ajar jangan kawan dengan budak2 nakal. gua nak pesan, hidup ni jangan memilih kawan. jangan sombong, sahabat2. yang baik ke, yang burok ke, yang siqoh ke, yang shaitan ke, semua kite kene buat kawan. kalau tak selagi tu la kumpulan alim dengan alim, yang jahanam terus dengan yang jahanam.

******

..gua sedot air barli ais sampai abis. elok gua nak bangun, tibbeh datang sorang budak laki kat meja makan kitorang sembang dengan adik perempuan gua. tah sape gua tak kenal. style flirting, steady try buat lawak tak jadi tapi adik gua kekeh2 gelak. DEPAN GUA SAMA MAK GUA PULAK TU. lu orang imagine la ape punye mental budak2 muda zaman sekarang. dah berani tak tentu arah. eloknye pendidikan sivik & moral tu masuk sabjek wajib lulus SPM.

28 comments:

Pink said...

gua dulu sekolah harian biasa. memang dah terdedah dgn benda macam ni. bila first year datang sini macam culture shock ahhh kena tegur dgn senior sebab gua borak dgn sorang member alex kat arma time sambut raya tahun 1. bahahaha. dalam hati memang sayu sedih sadis segala rasa dengan rebelnya tak terkira petala ke berapa.

"borak je pun in public kotttt bukan celah tangga!!"

sekarang dah tahun 4 gua balik mesia rasa macam nak lesing juga tengok perangai remaja sini. sedih pun ada. peh, mesir dah ajar gua erti hidup.

mnskaoab said...

luas pengalaman kite ni cik pink. sebab kite dah merasa dua2 keadaan. dok mesir ni memang rasa mcm dok sekolah agama cume bezanye takde pagar sekolah. taraf siqoh tertinggi langit tu budak2nye. becakap laki sama perempuan pon bole kene sound tu memang sangat sekolah. bahaha.

tp kire lu dah dapat hidayah tu. sebab tu lu sedih tgk perangai budak2 kat msia skrg. terok gle kot gua rasa. kat shopping mall pon berani cium depan org ramai tu kire maju dah la tu msia. haha.

"aku dah bagi pilihan doe..antara aku dengan klcc dow..dia pilih klcc doe.."

lolwtf

jumb0 Gem0k said...

nnt aku ulas lg ye..aku nk rush blk umah skg..tp aku phm mesej yg nk ko smpaikn

Anonymous said...

bagos. mesej yg aku nak sampaikan ni budak2 skolah agam mesti faham punye. n ko yg stadi dalam suasana sosial budak2 U msia mesti la lagi afdhal utk mengomen. sile2

MNSKAOAB

Anonymous said...

very true...sile letak ni dkt facebook.

Anonymous said...

aiseh. saye tak pernah promot blog saye kat fesbuk jd saye rs malu nak letak sana. biar je la ek.

tq bro/sis singgah baca.

MNSKAOAB

Lady Naza said...

part last tu akak rasa ko patutnye buat mcm dlm muvi papadom tu..yg afdlin marah ade budak laki dtg borak ngan anak die secara tibe2(cam kes ko nih la)..mmg patut pangkah td.."oi!ko ingat yg depan ni sape? tunggul? ni mak die abg die la..tadek adab punye budak!" haaa hehe

Anonymous said...

haha. lainkali org buat. "ni..ni..sap name ni? bapak keje ape? sape nama mak bapak??.."

lol

MNSKAOAB

jumb0 Gem0k said...

like kak naza..btol2..mcm cte ppd0m tu...lawak tp ade mesej~

ok,aku nk ulas byk tp...malas nk ngadap laptop lelama..adik laki aku nk g rombongn mlm ni,jap lg kena antar die..btw,adik aku skola harian biasa tp beraliran agama..(aku solute adik aku ni,baik...mmg idaman pmpn2 bk jgkla,cumanye die xsecerah kulit ko kot) k,cte len..cte len.

tu bru perangai dak2 skola weyh..aku nk ulas perangai bdk2 U..dlm bilik kuliah yg bsepah2 tu siap..aduh~awek org n pkwe org pon same je..curang sesama sendri..so,ape tjuan ko kaple2??bukn utk smpai kawen ea...niat xbtol tuuu....(aku tau aku xbek mne..)

aku dulu msuk skola harian biasa wrq,after tu bru aku skola agama...so,aku mmg dr f1 da biasa ngn mende2 sosial ni..cumenye aku atr bdk2 bek la kt skola harian biasa tu..(kalo x xde aku jd pengawas)so,bile msuk skola agama aku mcm suka la jgk berada dlm suasana aman selamat.sedapnye mata memandang bila tgk laki2 bkopiah bserban,yg pmpn btudung labuh kemas...waaa....cntik2!!tp apesal aku xpkai tdung labuh smpai skg???slah mak bpk ke?tak,,salah aku sendri..jht kn aku..ish2!bile la nk berubah ni anis oii..huhu..

ok2,aku cabut dulu..daaa

Anonymous said...

budak2 sekarang ni ramai yg berkapel bukannye ikhlas nak kawen. sume fikir bende tuuu je aku rasa. tu yg td aku terbaca sokkabar tukang sapu tersapu mayat bayi. nauzubillah..

ko jangan la cakap diri sendiri jahat kalo tak bertudung labuh. tunang aku pon bukannye tudung labuh weh. kurang2nye ko belajar sabjek agama. maqam lain tu! heh. bagus paan dpt bini ustazah. sejuk mata.

bek2 la drive. aku tau ko drive pelik2 berdasarkan entri2 blog ko

MNSKAOAB

Abdul Munir Sanusi said...

Cilakak. Apehal lu tak tala kepala budak yang kacau adik lu. Ke ada sambungannya nanti. Memang cilakak!

Anonymous said...

ikut hati gua dah tomoi dah dagu dia. tp gua relek dulu sebab dia anak jiran gua walaupon gua tak berape nak kenal pasal umur kemain jauh.

MNSKAOAB

jumb0 Gem0k said...

wa siap da jupe da bdk2 skola wat projek open2 bro..kt dlm klas tnpa rse malu lg..n kwn2 siap rekod skali beb...bodo,g skola tuk ape!cikgu pon xley watpe da..

isk3..

aku drive da slow da skg...takot kena saman bro!

aiyqosim said...

nice la bro warouq! mmg niche la

bab cakap pasal rumah sukan dipisah dengan vending machine tu, gua rase kat sambes je kot. haha

pasal henset kat bebudak skolah tu, mak gua cikgu skolah menengah. rampas2 henset bebudak lelaki tengah blutooth gambar 'barang' dia mmg common. gua mula2 tekejut gak. tp MEMANG BIASE MAK GUA N CIKGU2 LAIN KANTOIKAN. tengah kelas blutoot gambar tu kat bbudak pompuan. Ya Allah, bijak gak parents depa tu bagi henset cecanggih kat bebudak selenga cmtu.

sekian.

AIY

Ndea said...

Betul, betul dan betul la ape yg ko tulis tu waroq

kate sstgh org, 'that's the price that u have to pay' for the so-called kemajuan yg kite nak capai hari ni... huhu...kdg2 kesian jgk tgk bebudak ni, mcm ditutup hatinye utk nampak mane yg baik mane yg buruk...wallahua'lam..

ejad said...

damn,, gua ade anak nanti gua hantar duduk kat syria. terok nao gaya kat mesia ni

Anonymous said...

isu ni la yg gua selalu dok bincang ngn sapwan..

ini sume masalah biah bro..kadang2 derg buat mcm tu sbb derg jahil takde org tegur + bg tunjuk ajar, kalo sume kawan2 dah buat perangai selenge mcm tu, dah jd adat, dah tak rasa bersalah dah..

cuba lihat amerika, wanita yg masih virgin pd usia 20-an jd bahan ketawa org ramai padahal pada hakikatnya virgin tu yg baik.


budak2 ni nak hina maki teruk2 pon x bole jgk,kita gak yg dpt dosa nanti.*rujuk hadis ke-4 dlm arbain nawawi *

siapa2 pon kita, jangan ingat diri kita mulia daripada org lain..apa yg bole kita buat doakn moga budak2 ni dpt hidayah, kalau bole tegur utk membetulkn, lagi bagus





-RAS [ aih jambu nya nama gua ]-

Anonymous said...

baem, sambes memang poyo bab2 jaga hubungan laki ppuan. tapi pas keluar sekolah sekor2 tunjuk belang masing2. haih..

perh terok gle kalo sampai bluetoothkan bende2 blue sesama member laki-ppuan. isk..tq sebab bg aku contoh2 camni. memang aku nak bukti2 yg menunjukkan henset tu bende yg budak2 tak bole ada. tq. mak bapak kadang memang selenge jugak

MNSKAOAB

Anonymous said...

ndea, memang kemajuan teknologi merosakkan anak2 muda.. diorang tak sedar bende tu merosakkan. kite ni je yg terperasan bende2 ni.

MNSKAOAB

Anonymous said...

ejad, anak gua sekali dgn anak lu la senang. stadi syria sama2 amacam?

MNSKAOAB

MNSKAOAB said...

RAS, bagus RAS. aku suke ble point yg aku nak sampaikan dalam cerite kali ni difahami. heh. budak2 skrg ni memang sukati diorang je nak buat ape sebabnye kawan2 sekeliling pon buat bende yg sama.

n ye, jangan la kite hina derang n tak nak bercampur dgn diorang. jangan rasa kite mulia la. berkawan biar dengan semua

atun said...

aku sgt sokong tu...berkawan ngan sume tp jgn la smpi terpengaruh ngan cara dorg yg x btol tuh...

n 1 lg...dorg ni senaye ade je yg ske kwn ngan org2 yg baik nih...sbb kdg2 dorg perlukn sokongan utk berubah tu...cme dorg x jmpe jln...

n psl hanset mmg aku sokong sgt ngan warouq...harapan lah utk call family...
n kalo nk tau...ade yg bdak umur 3-4 taun gne iphone u....auuuwww!

Anonymous said...

budak 3-4 taun gune iphone? gua nak karate mak bapak derang bole?

MNSKAOAB

Farid Nazmi said...

Nice post.moga family kita semua xde yang jadi camni.

Muhammad Warouq bin Qamar said...

amin. biar kite semua jadi parents yg bagos satu hari nanti.

Atiqah said...

tough life. tanggungjawab semua orang untuk berubah dan merubah ke arah kebaikan. huhu.

sangat bersyukur dengan nikmat suasana yang saya ada ni. terima kasih abang warouq post ini sangat best.

Muhammad Warouq bin Qamar said...

betol. jangan sekali2 ade dalam fikiran yg kite akan ke syurga sorang2. kite pon bukan mulia sgt.

same2. n thanks singgah! :)

Anonymous said...

sblls [url=http://www.beatsheadphonesuksale.co.uk]beats by dre[/url] edgulnyy http://www.beatsheadphonesuksale.co.uk yneexciff hwghci [url=http://www.cheapbeatsukheadphonesale.co.uk]dr dre beats[/url] nwfgrxouhttp://www.cheapbeatsukheadphonesale.co.uk grkhdiywn kcnqpo [url=http://www.cheapbeatsbydreuksales.co.uk]cheap beats by dre[/url] vjeyymht http://www.cheapbeatsbydreuksales.co.uk jxjvbmnyr sqhyzh [url=http://www.cheapbeatsbydresaleuk.co.uk]cheap beats by dre[/url] hlodpnoc http://www.cheapbeatsbydresaleuk.co.uk zgdpdgbml hzaseg [url=http://www.cheap-beatsbydreuk.co.uk]dr dre beats[/url] qpoyfrqp http://www.cheap-beatsbydreuk.co.uk irfxsfkre kapwpm [url=http://www.beatsbydrdreukonsale.co.uk]dr dre beats[/url] txcszxqc http://www.beatsbydrdreukonsale.co.uk hknlzchzf h

Muhammad Nazrul Syazwan Kamarul Ariffin,

Kasrel Einy School.